ПАЛЕ- „Политичке одлуке које могу довести до урушавања Града Источно Сарајево?!“

1265

Бурнo је било данас на сједници Скупштине општине Пале. Као допунска тачка дневног реда нашла се Иницијатива о покретању активности оснивања Туристичке организације општине Пале, која је изазвала бурну полемику одборника позиције и опозиције.

Док у опозицији тврде да је ријеч о чистој политичкој одлуци, која води преносу надлежности са Града Источног Сарајева и урушавању градских институција, позиција ове тврдње негира.

„Ова Иницијатива је потекла од мене,као начелника“,изјавио је начелник општине Пале, тврдећи да подручје цијеле Јахорине припада општини Пале.

Иако признаје да туризам иде узлазном путањом на подручју града Источног Сарајева, начелник општине Пале, истиче да ће, ипак  наставити активности у правцу оснивања општинске туристичке организације.

Игор Тошић, шеф Клуба одборника ПДП у СО Пале и директор Туристичке организације „Јахорина-Град Источно Сарајево“, подсјетио је новинаре да је начелник општине Пале Бошко Југовић за скупштинском говорницом данас признао да је ријеч о политичкој и финансијски мотивисаној одлуци.

„Ова одлука је апсурд и може произвести само контарефекат када се на сајмовима туризма са овог подручја нађу двије туристичке организације које промовишу Јахорину. И у овоме се огледа апсурд  доношења овакве одллуке, јер ће изазвати контрарекламу и нанијети штету  промоцији туризма овог подручја, прије свега Јахорине“,истакао је Тошић, додајући да је ријеч о класичном преносу надлежности са Града Источног Сарајева на општину Пале.

Клуб одборника СДС-а у СО Пале није подржао ову Иницијативу.

„Ова иницијатива урушава надлежности Града Источног Сарајева, те сматрамо да ово може нанијети финансијску и политичку штету општини Пале“, истакао је Никола Благојевић, шеф Клуба одборника СДС, додајући да Град Источно Сарајево издваја значајна средства за општину Пале.

„Само ове године Град је по различитим основама у општину Пале усмјерио око 1,5 милиона КМ“, истакао је Благојевић, наглашавајући да овакве иницијативе само могу довести до урушавања градских, па и републичких институција које имају сједиште на територији града Источног Сарајева.

Предсједнику Скупштине општине Пале Синиши Ласици највише је засметао нови назив Туристичке организације „Јахорина-Град Источно Сарајево“. Иако је првобитно рекао да је чуо приче да се Туристичка организација општине Пале требала звати „Јахорина“, на новинарско инсистирање да појасни, Ласица је негирао претходне тврдње.

Према подацима који су данас изнесени на сједници СО Пале, за оснивање нове Туристичке организације општине Пале, било би потребно издвојити 200 000 КМ.

На данашњој сједници СО Пале било је ријечи о наплати и расподјели средстава од комуналне таксе и накнаде, што је још једна надлежност Града Источно Сарајево.

 

/ИС радио/