ПАЛЕ- Предавање о утицају климе на производњу малина

1033

На Палама је јуче одржано предавање „Утицај климатских промјена на производњу малине“, а ускоро би требало да почне и практична обука за прољећне радове у малињацима, у организацији Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

Представник Министарства из Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди подручне јединице Соколац Драган Бејатовић рекао је да је ово предавање одржано у оквиру „Зимске школе“, која обухвата два теоријска предавања и једну практичну обуку на малињаку.

„Данас је одржано прво предавање – о утицају климатских промјена, а друго ће се односити на одржавање малињака, ђубрење и заштиту малине. Клима се из године у годину мијења, тако да малинари морају томе да прилагоде производњу. Посебно је важан прелазак из зиме у прољеће и из прољећа у љето“, навео је Бејатовић.

Он каже да на подручју општине Пале има 25 произвођача са укупно пет хектара малине, те да влада заинтересованост за ту врсту производње.

Бејатовић наводи да перспективе има само што цијена малине варира у посљедњих шест година, али се надају да ће ова година бити боља за малинаре.

Он је нагласио да Министарство пружа подрушку малинарима кроз правилник о подстицајима, те подсјетио да су прошле године подстицаји за малине износили 0,30 КМ по килограму.

Према његовим ријечима, сви малинари ће добити и сертификате о завршеној „Зимској школи“, што ће им помоћи при сертификацији производње.

Божана Савић каже да се производњом малина почела бавити прије три године, када је засадила малине, а да су прву бербу имали прошле године.

Она је навела да су на овом подручју идеални услови за бављење малинарством, али да постоји проблем пласмана малине који се мора ријешити.

„Оваква предавања су много значајна за општину Пале и нас младе малинаре јер немамо од кога да научимо и нисмо крај са неком традицијом, па учимо од нуле“, наглашава Савићева, која има три дунума засада под малином.

 

/Срна/