ИСТОЧНА ИЛИЏА- Потребно ријешити питање смјештаја полицијске станице

966

Одборници Скупштине општине Источна Илиџа усвојили су информацију о стању безбједности на подручју ове општине за период јануар-децембар 2018. године.

„Упркос томе што раде у прилично отежаним условима припадници новоосноване Полицијске станице  улажу велике напоре како би грађани Источне Илиџе и града Источно Сарајево били безбједни“, истакао је Маринко божовић, начелник општине Источна Илиџа

Божовић је рекао новинарима након сједнице да општина са Владом Републике Српске тренутно ради на проналажењу адекватног рјешења за смјештај Полицијаске станице Источна Илиџа, који је тренутно на подручју општине Источно Ново Сараево.

„Ми смо Влади Српске понудили два могућа рјешења. Једно се односи на давање адекватног земљишта за изградњу новог објекта Полицијске станице, а други на субвенционисање неког већ изграђеног објекта на простору општине“, појаснио је Божовић.

Он је додао да су представници Полицијске управе Источно Сарајево на подручју ове општине препознали најмање два објеката који испуњавају услове за смјештај Полицијске странице Источна Илиџа.

„Ми смо рекли да смо спремни да суфинансирамо куповину објекта до 20 одсто укупне вриједности, али не више од 150.000 КМ“, нагласио је Божовић.

Највише полемике, на сједници изазвала је информација о стању културе у општини Источна Илиџа, за коју су одборници СНСД-а рекли да издвајања у културу морају бити виша, указујући и на чињеницу да општина нема чак ни свој културни центар.

Божовић је истакао да је Стратегијом развоја општине Источна Илиџа предвиђен културни центар, али да је тренутно приоритет изградња објекта гимназије.

„Након изградње зграде гимназије, треба размислити да ли ићи у изградњу културног центра и зграде општине одвојено или можда у истом пројекту ријешити и културни центар и зграду општине. То би заокружило све институције које у овом моменту постоје или ће постојати на подручју општине Источна Илиџа“, закључио је Божовић.

Одборник СНСД-а Небојша Шешлија рекао је да одборници ове странке сматрају да је неозбиљно и неодговорно да не постоји пројекат за изградњу и оснивање културног центра у Источној Илиџи, нагласивши да општина у сваком моменту мора имати рјешења за све проблеме са којима се суреће.

Он је рекао да клуб одборника СНСД-а подржава преговоре које општина води са Владом Републике Српске ради проналажења адекватног рјешења за смјештај Полицијске станице, те да очекују да ће у наредном периоду бити пронађено трајно рјешење.

На сједници усвојена је одлука о платама општинских функционера, као и одлука о висини накнаде за рад предсједника и чланова Одбора за жалбе општине Источна Илиџа.

 

/ИС радио/