ПАЛЕ- Промоција књиге Саше Николића „Православље“

1466

Промоција књиге „Православље“ аутора Саше Николића из Пала одржана је вечерас у скупштинској сали општине Пале, а аутор је истакао да је у овој књизи опјевано 40 светитеља, као и значајне историјске чињенице српског народа.

„Прво издање ове књиге је објављено на Ђурђевдан ове године, а одмах за четири мјесеца је изашло и друго издање“, рекао је Николић и додао да је књига освојила друго мјесто на међународном такмичењу у Љубљани текуће године.

Николић каже да је пјесма „Република Српска“, која се налази у овој књизи освојила треће мјесто на истом такмичењу у Словенији.

Он већ ради на новој књизи, која би свјетлост дана требалo да угледа већ почетком 2018. године.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић рекао је да су лик и дјело Саше Николаћа за свако поштовање. „Николић многима од нас треба да буде узор кад је ријеч о најважнијим претпоставкама за опстанак српског народа, а то су очување вјере и породице“,рекао је Вуковић.

Вуковић каже да ће Град Источно Сарајево, као израз подршке, откупити 40 примјерака Николићеве књиге.

Један од рецезената књиге, протојереј ставрофор Момир Васиљевић каже да је Саши Николићу Господ Бог дао посебан дар да брзо претвара своје мисли у стихове и писану ријеч, те поготово да пише српску епску поезију.

„Господ му је дао да је ревносан вјерник и поред свих својих обавеза, редован је на богослужењу и отуда га је Господ наградио овим дивним стиховима“, каже отац Васиљевић.

Он каже да је, видјевши неколико пјесама, које је посветио вјери православној, одлучио да му помогне и да то преточи у једну збирку „Православље“, управо, како каже, због тога што има дар да је погодио да православни Срби вјерују у Бога, иду у цркву, славе крсну славу, али да не знају много о својој вјери.

„Срећа је да је у школу дошла вјеронаука, па да дјеца и омладина мало више знају о својој православној вјери, али опет, чини ми се, обичаје не изучавају толико добро, да би обичаје и традицију некако уклопили“, напомиње отац Васиљевић.

Васиљевић додаје да је Николић погодио саму суштину и срж кроз своје епске пјесме, што су препознали књижевници у Љубљани, који су га наградили дипломом и сребрном плакетом, а онда и посебном наградом за пјесму о Републици Српској.

„Посебно ми је драго што он није само у стиховима ревносан, него и на дјелу своје православље брани. Вријеме је празника и крсних слава, није свеједно како славимо, него да придржавамо правила наше свете православне цркве“, каже отац Васиљевић.

Он каже да свако од нас има своју улогу и задатак да чува православну вјеру.

У име издавача и рецезент књиге Недељко Жугић новинарима је рекао се ради о врло интересантној књизи, те да је аутор епски и фактографски пјесник који је у својим пјесмама опјевао православну матрицу.
„Послије Николаја Велимировича и Радована Требјешког, он је први човјек који је то ради успјешно“, каже Жугић додавши да је православље религија слободе и да су Срби најбољи народ за друге, а да само за себе нису добри.

Жугић је напоменуо да он већ дуже вријеме сарађује са Николићем и прати га путем своје интернет телевизије „Људи говоре“, који је направио 27 година телевизијског програма.

На промоцији су учествовали гуслари Петроније Чолаковић и Жељко Пржуљ, као и млада нада Ђорђе Николић. Стихове су говориле Ђурђина Гајовић и Невена Николић.

Аутор Саша Николић рођен је 1975. године у Олову (ФБиХ), а са 17 година се прикључио Војсци Републике Српске гдје је остао до краја рата и два пута је рањаван. Од 1996. године припадник је МУП Републике Српске, а живи на Палама са супругом и четворо дјеце.

До сада је објавио шест књига: Срби – Дрецељ и Дрецељани (2012), Живот у пјесми (2013), Црква у Дрецељу (2015), Паљанска полиција (2016), Орлови лављег срца (2017) и Православље (2017).

Од Удружења српских књижевника Словеније добио је диплому са сребрном плакетом ССДС у годишњој акцији „Златно перо Љубљана 2017“ и сребрни орден за књигу „Православље“.

На 5. међународном такмичењу у Љубљани „Златне гусле Љубљана 2017“ освојио је треће мјесто са пјесмом „Република Српска“, која је објављена у књизи „Православље“.

 

 

/sarajevo-rs.com/