ПАЛЕ- Прослављена слава Храма Сабора Светог архангела Гаврила

864

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом служио је данас Свету архијерејску литургију поводом славе Храма Сабора Светог архангела Гаврила на Палама и истакао да сви треба да се потруде да ова светиња буде што прије завршена и догодине освештана, јер је то спомен- храм за све који су живот дали за Републику Српску.
„Он је од данас и парохијски храм. Сваки храм мора да одушеви човјека његовом љепотом, како спољашњом, тако и унутрашњом и да буде на радост и понос свих нас. Данас је лијеп сабор, који треба да обједини“, истакао је митрополит Хризостом.

Његово високопреосвештенство истакао је да је данас велики догаћај и да је сваки напредак за Пале веома значајан за општи опстанак српског народа и за његов духовни и културни развој.

Митрополит Хризостом рекао је да је Сабор Светог архангела Гаврила врло значајан празник за Србе, јер је архангел Гаврило анђео радости и увијек је објављивао радосне вијести.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да ће Храм Сабора Светог архангела Гаврила сигурно бити на здравље и понос свих становника.

Према његовим ријечима, данашња прослава Сабора Светог архангела Гаврила, у години када се обиљежава 800 година аутокефалности Српске православне цркве, изузетна прилика за сумирање свега до сада урађеног на Храму.

„Можемо бити поносни, с обзиром на то да је комплетна фасада завршена. Почели су унутрашњи радови на електроинсталацијама, малтерисање. Надамо се да ћемо успјети да завршимо у току ове и наредне године“, навео је Југовић и захвалио свима који су на било који начин помогли и учествовали у изградњи храма.

Дамјан Даниловић истакао је да му је велика част бити кум славе јер је то и дужност – живјети живот Цркве.

„Свједоци смо колико је данас ово величанствен догађај и прилика да сви духовно напредујемо“, рекао је Даниловић.

Светој архијерејској литургију поводом крсне славе Храма Сабора Светог архангела Гаврила на Палама присуствовали су многи вјерници, као и личности из јавног, културног и политичког живота.

Изградња Саборног храма на Палама почела је 2008, а исте године, на празник Светог Јоакима и Ане, 22. септембра, темеље је освештао блаженопочивши митрополит дабробосански Николај.

Средства за изградњу храма највећим дијелом су обезбијеђена или обећана на донаторској вечери 28. августа 2011. године.

Градњу Храма помогли су и Скупштина града Источно Сарајево, општина Пале, те одређени број приватних и јавних предузећа са ових простора.

 

/Срна/