ПАЛЕ- Саша Николић издао осму књигу под називом „На бранику отаџбине“

1525

Припадник Министарства унутрашњих послова Републике Српске Саша Николић са Пала издао је осму књигу под називом „На бранику отаџбине“ у којој је кроз 53 епске пјесме опјевао борбу српског народа за слободу у 20. вијеку.
Николић је рекао Срни да је у овој збирци пјесама опјевао све значајне историјске догађаје из Првог и Другог балканског рата, Првог и Другог свјетског рата, протеклог одбрамбено-отаџбинског рата, као и специјална бригада полиције Републике Српске и њених девет одреда, као и њихова свједочанства о ратним дешавањима.

Он је навео да је одобрење да опјева специјалне бригаде добио и од министра унутрашњих послова Републике Српске Драгана Лукача.

Николић каже да ће они који буду читали ову књигу моћи да сазнају доста више о догађајима из 20. вијека, јер је историја дуго година сакривала страшне злочине над Србима у Источној Босни, у селу Милошевићи и Старом броду у марту 1942. године.

Према његовим ријечима, у новој збирци је и пјесма о српској општини Олово, одакле је и родом, која је послије Дејтонског мировног споразума престала да постоји.

Николић је нагласио да је инспирација за писање књиге борба српскога народа за опстанак на овим просторима, њихово страдање и јуначка одбрана своје земље.

Промоција књиге „На бранику отаџбине“ била је 1. новембра у Бањалуци, гдје су стихове пјевали млади гуслари школе „Старина Новак“ са Пала Ђорђе Николић и Милош Пандуревић.

Пјесму о Шестом одреду специјалне бригаде полиције рецитовала је Ђурђина Гајовић, која је више пута освајала прва мјеста на рецитаторским такмичењима.

Наредна промоција биће у Требињу, Палама, Добоју и другим градовима Републике Српске.

Спонзори књиге су град Источно Сарајево, општина Пале и Електродистрибуција „Пале“, а рецензенти професори Никола Павловић и Саша Гајић.

Николић је као борац Војске Републике Српске два пута рањен у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату. Од 1996. године запослен је у Министарству унутрашњих послова Републике Српске на Палама, гдје живи са супругом и четворо дјеце.

Носилац је бронзаног оредан и повоље са бронзаном медаљом коју му је као једном од најталентованијих младих српских пјесника додијелио Савез српске дијаспоре Словеније.

Од Удружења српских књижевника Словеније добио је диплому са сребрном плакетом у годишњој акцији „Златно перо Љубљане 2017“ и сребрни орден за књигу „Православље“, а на Петом међународном такмичењу „Златне гусле Љубљана 2017“ освојио је треће мјесто за епску пјесму „Република Српска“.

Претходни епископ зворничко-тузлански Хризостом додијелио му је Архијерејску похвалницу за пружену несебичну љубав и безрезервну духовну и материјалну помоћ приликом изградње цркве у селу Дрецељ, код Олова, његовом родном мјесту.

Николић је до сада објавио књиге „Срби – Дрецељ и Дрецељани“, „Живот у пјесми“, „Црква у Дрецељу“, „Паљанска полиција“, роман „Орлови лављег срца“, „Православље“ и „Успјешни људи“.

 
/Срна/