СОКОЛАЦ- Романијски кајмак постаје бренд Српске

1223

Удружење произвођача романијског скорупа-кајмака покренуло је поступак регистрације географске ознаке, односно имена поријекла при Свјетској организацији за интелектуално власништво (VIPO), након што је добило заштиту географске ознаке у БиХ.

Руководилац соколачке Подручне јединице Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Јелена Мићић рекла је Срни да овај ресор помаже Удружењу произвођача романијског кајмака у активностима од самог оснивања до подношења захтјева за упис овог аутохтоног производа у VIPO базу.

– С обзиром на паралелни, односно неријешени правни оквир у области заштите географске ознаке у БиХ и немогућности да се производ заштити на тржишту Европске уније, Удружење је покренуло процедуру заштите географске ознаке, односно имена поријекла при VIPO према Бриселском споразуму – навела је Мићићева.
БиХ је овај споразум, према коме се географска ознака штити при VIPO, ратификовала 2012. године.

– Кроз сарадњу са Свјетском банком, апликација је предата у VIPO 23. јула и према постојећим процедурама очекује се да ће поступак заштите географске ознаке/имена поријекла за романијски скоруп-кајмак бити завршен у VIPO до марта 2019. године – истакла је Мићићева.

Према њеним ријечима, тренутни фокус Удружења произвођача романијског скорупа-кајмака је унапређење продаје овог производа по цијени од 20 КМ по килограму на организован начин.

– Да би се романијски кајмак могао организовано продавати угоститељима и трговачким ланцима неопходан је једнообразан начин паковања – каже Мићићева.

Она је додала да се тренутно романијски скоруп углавном продаје “на кућном прагу”, али се очекује скоро рјешавање овог питања, а ових дана Ресор организује предавања о теми “Кораци након заштите”.

Активности Удружења произвођача овог аутохтоног производа у наредном периоду биће усмјерене на успостављање продаје романијског скорупа-кајмака на цијелом подручју БиХ и ширег региона, те стандаризација и укључивање што више произвођача.

 
/Срна/