ПАЛЕ- Спрема се смјена неподобних директора?

1360

Скупштинска већина у Палама данас није усвојила Извјештаје о раду ЈУ „Дјечији центар Бубамара“, Јавне установе „Културно-спортски центар“ Пале, Јавне установе Центар за социјални рад Пале, Јавне здравствене установе Дом здравља „Пале“.

Опозиција коју чине СДС и ПДП тврди да је ријеч о политичким одлукама за наставак смјене неподобних директора.

„Данашња скупштина показала је сав парадокс актуелне паљанске власти. Скупштинска већина није усвојила извјештаје установа на чијем су челу способни директори који позитивно послују, а усвојени су извјештаји појединих директора који предузећа воде у пропаст. Зар није апсурд да скупштинска већина гласа против извјештаја о раду ЈУ Дјечијег центра Бубамара или против извјештаја о раду„Културно-спортског центра“ Пале? Јавност мора да зна који је разлог неусвајања ових извјештаја! Разлог је припрема терена за смјену директора тих установа. Способних и савјесних директора који су постигли изузетно добре резултате. Само због политичких разлога! Ова власт на челу са Бошком Југовићем доноси само пoлитичке одлуке, а не одлуке за добробит грађана. Бошко Југовић, као начелник општине, бави се искључиво политиканством, рушењем раније скупштинске већине, куповином одборника, смјеном способних руководилаца и постављањем страначких кадрова. И то су стварни резултати његовог домаћинског рада! Ништа од свега онога што је обећавао у предизборној кампањи није испунио, само је обмануо грађане. Из тог разлога смо и гласали против извјештаја о раду начелника за прошлу годину”, рекао је Никола Благојевић, шеф Клуба одборника СДС-а у СО Пале.

Истог мишљења је и шеф Клуба одборника ПДП-а Игор Тошић. Тошић истиче да се на данашњој сједници покушао обезвриједити сав досадашњи рад појединих успјешних директора јавних установа, те да  паљанска позиција жељела да се оправда што неће моћи достићи успјех какав имају директори чији извјештаји о раду данас нису усвојени. „Чињеница је да је здравство у цијелој РС у проблему,али је Дом здравља Пале и бивши директор своју способност показао тако што је смањио дуговања и да је за 74 мјесеца свог мандата испатио 74 бруто плате. С друге стране имамо Извјештај о раду начелника, који је скроман извјештај написан на три листа, што показује безидејност.Немамо ни један реализован пројекат за скоро три године мандата актуелног начелника, осим пар асфалтираних улица.“, истакао је Тошић.

Начелник општине Пале истакао је да је данашња сједница била дуготрајна и мучна, те да он као начелник нема обавезу да присуствује истим. Неусвајање Извјештаја појединих установа за начелника је нормална процедура која не мора прејудицирати смјене.“Онај ко има скупштинску већину доноси одлуке онако како мисли да треба“, истакао је Југовић.

Предсједник СО Пале Синиша Ласица истиче да ако начелник општине и скупштинска већина одлуче да се иде за смјену директора установа чији извјештаји данас нису усвојени, да ће се такве одлуке и наћи на дневном реду на некој од сљедећих сједница локалног парламента.

Славка Брезо, директорица ЈУ „Дјечији центра Бубамара“ чији извјештај данас није усвојен наглашава да је овакав потез скупштинске већине политичког карактера и да за циљ има њену смјену.

“Жао ми је што одборници скупштинске већине нису препознали осјетљивост популације корисника услуга вртића и што су политичке интересе ставили изнад интереса дјеце“, изјавила је Брезо.

Владимир Лучић, бивши директор Дома здравље „Пале“, истиче да је поред проблема са којима се сусреће комплетно здравство у РС, оставио ову здравствену установу у таквој ситуацији да и даље може да плаћа све своје текуће обавезе.“ Дуговања Дома здравља „Пале“ су потпуно мала, ако узмемо у обзир да је дуг комплетног здравственог система више од 200 милиона КМ“, истиче Лучић.

Бурно је данас било за скупштинском говорницом СО Пале. Опозициони одборници тражили су од актуелног начелника да им одговори шта је са Пословном зоном „Фамос“ у коју је општина кредитним задужењем уложила милион КМ, како је дошло до стечаја паљанске „Капеле“, шта је са најављеним капиталним пројектима, гдје су пројекти за најављену изградњу зграде Општине, те измјешатање паљанске Топлане. Начелник је упитан и зашто није испунио ништа од оног што је обећао грађанима прије три године.

/ИС радио/