ПАЛЕ- Веће интересовање студената за боравак у Студентском дому

2974

Интересовање за боравак у студентском дому на Палама ове године је веће него ранијих година, а тренутно борави 170 бруцоша, рекао је Срни директор Студентског центра Пале Дамјан Шкипина.

“Конкурс за боравак у дому продужен је до краја октобра због студената старијих година који имају редован октобарски или ванредни рок, и тек када то заврше испуњаваће услове и уписати годину. Постоји и одређен број бруцоша који ће у овом периоду предати папире за дом”, навео је Шкипина.

Он је нагласио да се цијена није мијењала у односу на прошлу годину, те студенти мјесечно плаћају 125 КМ за смјештај, храну и прање постељине два пута.

Шкипина је истакао да постоји и олакшица која се тиче плаћања бонова, те студенти могу да плате 50 КМ само за дом, а, у складу са обавезама и потребама, могу да уплате само један или све оброке.

“Дан износи 2,50 КМ, а обухвата доручак, ручак и вечеру. Са овом цијеном и олакшицама сигурно смо најповољнији дом у Републици Српској“, каже Шкипина.

Он додаје да су студенти смјештени у трокреветне и двокреветне собе са купатилима, а на Корану ће им бити на располагању спортски терени за кошарку, фудбал и одбојку.

Шкипина је рекао да су још у току преговори са ресорним министарством о начину обезбјеђивања средстава за изградњу трећег објекта, чиме би био употпуњен комплетан садржај домова.

Он је навео да би у трећи објекат требало да буду смјештени магацински простор, канцеларије, телевизијска сала, читаонице, сала за фитнес, билијар и остали садржаји који на основу Закона о студентском стандарду треба да буду саставни дио Студентског центра.

Изградња студентских домова почела је у октобру 2013. године, а Влада Републике Српске преузела је на себе финансирање ова два објекта вриједности 12,7 милиона КМ, који су грађени према европским стандардима.

Капацитет два објекта је 600 лежајева и једна кухиња.

На Палама дјелују Правни, Економски, Филозофски и Факултет физичке културе, које похађа више хиљада студената из Републике Српске, Федерације БиХ и околних земаља.