ЗАБРАНИТИ НЕГИРАЊЕ УСТАШКИХ ЗЛОЧИНА И ЗАБРАНИТИ ПОЗДРАВ “ЗА ДОМ СПРЕМНИ“!

381

Употребу усташког поздрава „За дом спремни“, уз који су животе скончале хиљаде и хиљаде жртава усташког терора у логорима смрти на територији Независне Државе Хрватске /НДХ/ треба забранити, као и негирање усташких злочина и постојања концентрационих сабирних и логора смрти, поручено је на обиљежавању Дана сјећања на Јадовно 1941.

Дан сјећања на Јадовно 1941, односно 80 година од страдања 38.000 Срба у комплексу логора смрти НДХ Госпић-Јадовно-Паг, организовало је Српско народно вијеће /СНВ/ заједно са Координацијом јеврејских општина Хрватске, Епархијом горњокарловачком Српске православне цркве и Савезом антифашистичких бораца и антифашиста Хрватске.

Предсједник СНВ-а Милорад Пуповац, рекао је овим поводом да би била страшна помисао да се НДХ 1941. године лакше рјешавала својих Срба, Јевреја, Рома и комуниста, него што се Хрватска 2021. године рјешава заборава њиховог страдања и оставштине усташтва коју симболизује „За дом спремни“, саопштено је из СНВ-а.

Пуповац је навео да се непрестано пита зашто је некоме стало да један од најсрамнијих поздрава и израза родољубља у хрватској историји „За дом спремни“ никако да изгуби своје грађанско право – право службене и јавне употребе.

Предсједник Јеврејске општине Загреб Огњен Краус рекао је да тражи забрану употребе тог усташког поздрава у име хиљаде и хиљаде оних који су под покличем „За дом спремни“ завршили животе овдје и у осталим усташким логорима смрти на територији НДХ или су одведени у нацистичке логоре смрти.

Он је додао да тражи и забрану употребе усташког знамења и знакова, као и забрану негирања усташких злочина и постојања концентрационих, сабирних и логора смрти.

Изасланик предсједника Србије Веран Матић рекао је да је потребно градити политику помирења између народа, па чак и када су посриједи страхоте Другог свјетског рата.

Комплекс концентрационих логора Госпић-Јадовно-Паг, познат и под именом Госпићка група логора, био је први организовани ликвидациони комплекс усташких логора намијењених уништењу Срба и Јевреја у тадашњој НДХ.

За само 132 дана постојања у првом ликвидационом центру НДХ Госпић-Јадовно-Паг страдало је најмање 38.000 православних Срба.

/Срна/