КИНЕСКИ ПРЕДСЈЕДНИК У ДВОДНЕВНОЈ ПОСЈЕТИ СРБИЈИ

56

Кинески предсједник Си Ђинпинг започиње данас дводневну званичну посјету Београду, гдје ће му домаћин бити предсједник Србије Александар Вучић.

Си Ђинпинга ће пратити делегација од 400 људи, а током посјете требало би да буде потписано и тридесетак споразума, преносе медији.

Авион са предсједником Кине од границе до Београда дочекаће српски МИГ-ови, док ће га на Аеродрому „Никола Тесла“ дочекати гарда и биће уприличен пригодан програм.

Свечани дочек за кинеског предсједника биће организован и испред Палате Србија.

Предсједници Кине и Србије разговараће о билатералним односима и унапређењу сарадње двије земље.

Вучић је раније најавио да ће Србија иницирати пројекте убрзаног развоја и настојати да развија најбоље односе са Кином.

Он је истакао да је Србија поносна на челично пријатељство са Кином и да је посјета кинеског предсједника од највећег значаја у сваком смислу.

Кинески предсједник стиже у посјету Београду на дан када су прије 25 година НАТО авиони, током агресије на СР Југославију, бомбардовали кинеску Амбасаду.

Зграда Амбасаде је погођена са три навођена пројектила и том приликом су страдала три кинеска новинара, а 20 особа је тешко повријеђено.

Ово ће бити друга посјета кинеског предсједника Београду у протеклих осам година.

Си Ђинпинг је боравио у Србији 2016. године, што је била прва посјета предсједника Кине након 32 године. Тада је потписана Декларација о стратешком партнерству Србије и Кине.

Србија је друга станица европске турнеје кинеског предсједника, који у Београд стиже из Париза, а након Србије отпутоваће у посјету Мађарској.

/Срна/