ПАРАСТОС, ИЗЛОЖБА И АКАДЕМИЈА ПОВОДОМ 17 ГОДИНА ОД МАРТОВСКОГ ПОГРОМА

621

У манастиру Грачаница данас је служен парастос поводом обиљежавања 17 година од погрома над Србима на Косову и Метохији гдје је 17. и 18. марта убијено 19 људи, протјерано 4.000 Срба, уништено 900 српских кућа, оскрнављено или спаљено 39 цркава и на хиљаде споменика на гробљима широм Космета.

Обиљежавање 17 година од погрома организују Епархија рашко-призренска, Удружење породица косметских страдалника и Дом културе Грачаница, уз подршку Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију.

Након парастоса положене су бијеле руже испред умјетничке инсталације „Мисинг“ /Миссинг/ испред Дома културе и отворена изложба радова са Ликовне колоније „Јесен у Призрену 2020“, након чега је одржана Академија посвећена погрому.

Дом културе Грачаница сваке године организује програм који подстиче обнову уништеног културног и духовног блага, фресака, икона, слика, књига и библиотека, школа, гробаља, урбаних цјелина и нематеријалне баштине.

Ова установа већ шесту годину заредом организује Ликовну колонију „Јесен у Призрену“ посвећену обнови и стваралачком креативном одговору на уништавање културног наслеђа.

И ове године, најављено је из Дома културе Грачаница, истакнути сликари су стварали и оставили вриједна умјетничка дјела инспирисана Грачаницом, Призреном, Светим архангелима, те насљеђем и личностима које су обиљежиле културну и духовну историју Косова и Метохије.

На академији су говорили игуман манастира Драганац архимандрит Иларион, директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петар Петковић, предјседник Комисије Владе Србије за нестала лица Вељко Одаловић, предсједник Удружења породица косметских страдалника Наташа Шћепановић, народни посланик Ивана Поповић, градоначелник Грачанице Срђан Поповић и вокални солиста Ансамбла „Венац“ Тамара Капетановић.

У складу са препорукама за сузбијање заразне болести ковид 19 програм обиљежавања и отварање изложбе обављен је са ограниченим бројем публике, а цијели програм моћи ће да се прати уживо преко „Фејсбук“ странице Дома културе Грачаница, а касније и преко „Јутјуб“ канала ове установе.

У насиљу над Србима и српском културном и вјерском баштином, које је организовало руководство терористичке ОВК уз знање међународних субјеката из састава Кфора и Унмика, међу 19 убијених Срба, осморо је звјерски убијено, а девастирано је и спаљено 19 српских светиња грађених у 14, 15. и 16. вијеку.

У погрому је повријеђено око 900 Срба.

Организовани напади Албанаца почели су 17. марта 2004. године, одмах пошто је Унмик полиција у селу Чабра уз пут Косовска Митровица – Зубин Поток у ријеци Ибар пронашла тијела двојице албанских дјечака, за чије убиство су медији на албанском језику, посебно „Радио-телевизија Косова“, одмах оптужили Србе и позивали Албанце на освету.

/Срна/