ПРИШТИНА НЕЋЕ ДОЗВОЛИТИ ПРЕТРАГУ ЛОКАЦИЈА МАСОВНИХ ГРОБНИЦА

411

Члан српске Комисије за нестала и киднапована лица Будимир Гуџић упозорава да Приштина неће дозволити претрагу локација на којима се, према сазнањима ове комисије, налазе посмртни остаци киднапованих и убијених Срба и неалбанаца.

Гуџић је, позивајући се на разговоре са представницима Међународног комитета Црвеног крста и истражиоцима у Хагу, рекао Срни да зна поуздано да то Приштина неће дозволити све до завршетка суђења вођама терористичке ОВК Хашиму Тачију, Кадрију Весељију, Рустему Мустафи, Сујелману Селимију, Јакупу Краснићију и осталим за злочине над Србима и неалбанцима почињене од почетка 1998. године до краја 2000. године.

Он наводи да Комисија има поуздане информације и прецизне локације масовних гробница у Дојницама код Призрена, гдје је одбачено 19 тијела киднапованих и убијених Срба и Мушутишу код Суве Реке, Лапушнику код Глоговца и још десетак локација на ширем подручју Косова, укључујући и двије у рејону општине Приштина на којима су похрањени посмртни остаци убијених Срба и неалбанаца.

„Јасно је свима да би се претрагом локација и проналажењем посмртних остатак киднапованих и убијених Срба додатно потврдила оптужница против вођа ОВК“, каже он и наводи да је дошао до сазнања да је врх приштинских власти донио одлуку да се на све начине оспори откопавање локација са посмртним остацима киднапованих и убијених.

Гуџић сматра да је због тих сазнања Комисије забрањен улазак на Космет предсједнику српске Комисије за нестала лица Вељу Одаловићу.

„Оспоравањем рада предсједнику наше комисије, оспорава се или да кажем додатно одгађа процес идентификације локација и њихове претраге“, истиче Гуџић и каже да се плаши да ће вријеме и „рад починилаца злочина“ уклонити посмртне остатке са идентификованих локација.

Према његовим ријечима, постоји оправдана сумња да се поједине локације на којима су одбачани посмртни остаци киднапованих и убијених прекопавају и уређују како би се ионако уништени посмртни остаци, усљед узрока смрти и протока времена, додатно уништили.

„Знам из скоро тридесетогодишњег искуства на Институту за судску медицину да време и посебно неадекватно премештање посмртних остатак отежава, па и онемогућава идентификацију несталих особа, а уз то треба да станемо на пут праксе уништавања остатака“, упозорава он и наводи као примјер случај масовне гробнице Дукје на којој су одговорни побацали плочице са бројевима посмртних остатака.

Гуџић апелује на породице несталих Срба да не одбијају преузимање идентификованих посрмтних остатака њихових чланова јер се тиме помаже злочинцима које предводи Тачи.

„Све док се посмртни остаци идентификованих особа не предају породицама, стоји отворен случај који се не може у судској пракси користити као доказ против окривљеног и зато молим све породице чији су чланови идентификовани да преузму тела и помогну нашој комисији у комплетирању доказа који ће извесно бити кориштени у судским споровима у Хагу“, истакао је Гуџић.

Гуџић наводи да у потрази за локацијама за које Комисија има сазнања, наилази на уцјене и пријетње чак и од странаца, али поручјује га то неће одвратити да професионално ради свој посао.

„Нико ко је изгубио члана породице нема спокоја док не сазна истину и зато је наш задатак да пронађемо и идентификујемо свих 463 несталих Срба“, поручио је Гуџић, наглашавајући да се прозивање и позивање приштинских власти, а посебно међународних посредника мора појачати, јер ће у супротном сви злочинци са Косова и Метохије бити ослобођени оптужби.

/Срна/