СРБИ ИЗ ГРАЧАНИЦЕ ДАЛИ ПОДРШКУ БРАЋИ СА СЈЕВЕРА

389

Испред сједишта Грачанице данас се окупило око 2.000 Срба да би дали подршку српском народу на сјеверу Косова и Метохије и поручили међународној заједници да желе да живе у миру, достојанствено и на своме.

У Грачаници су се окупили здравствени и просвјетни радници, запослени у општинама Грачаница, Приштина, Косово Поље, Липљан и Обилић, а поруку међународној заједници у име свих упутио је начелник Косовског управног округа Срђан Поповић.

„Ескалацијом насиља на сјеверу, паљењем заставе Србије у Грачаници и бројним другим нападима на српство ствара обавезу да питамо међународну заједницу и релевантне субјекте у Приштини да ли, ми Срби, имамо право да живимо на Косову и Метохији?“, упитао је Поповић.

Поповић је подсјетио да од уласка Кфора на Косово и Метохију 1999. године до данас Срби нису изазвали ниједну провокацију, што доказује да су жељни да живе у миру на својим огњиштима на Косову и Метохији.

Он је нагласио да то није случај са Албанцима, који су од Срба испразнили све урбане средине, почев од Приштине, Пећи, Призрена и других градова на подручју јужне српске покрајине.

Поповић је подсјетио на бројне злочине које су починили Албанци, почев од убиства жетелаца у Старом Грацку до најновијих напада на голоруке Србе које то обавезује да се боре за истину и правду.

Бранкица Костић, директор Народне библиотеке Приштина са измјештеним сједиштем у Грачаници, дала је подршку мајкама на сјеверу Косова и Метохије, као и свим родитељима, који, како је рекла, одгајају дјецу у условима недостојним човјека.

„Опет и опет проживљавамо све недаће, сваку непроспавану ноћ и питам се где је томе крај? Већ дуже од једне деценије трају забране за основна права, заустављају се лекови, храна, књиге. Сваки долазак и одлазак представља разлог за немир и бесану ноћ и бол“, рекла је Костићева.

У вријеме протестног окупљања полиција самопроглашеног Косова је затворила саобраћај главном улицом ослоњеном на манастир Грачаница.

Међу истакнутим паролама су „Срце Грачанице куца за Србе са севера“, „Браћо и нас боле ваше ране“, „Слобода за Радоша и Душана“, „Грачаница је уз браћу и сестре са севера“.

Ситуација у општинама на сјеверу Косова и Метохије, у којима су Срби већинско становништво, ескалирала је у петак, 26. маја, након што је косовска полиција заузела општинске просторије у општинама Звечан, Зубин Поток и Лепосавић. Сукоб између Срба и припадника косовске полиције и Кфора догодио се у понедјељак, 29. маја, када је било повријеђених на свим странама.

/Срна/