ЈАЧАТИ САРАДЊУ СКУПШТИНА СРПСКЕ И ВОЈВОДИНЕ

541

Представници Народне скупштине Републике Српске и Скупштине Аутономне покрајине /АП/ Војводина на данашњој видео-конференцији изразили су опредијељеност за јачање и унапређење сарадње ова два парламента, а самим тим и Српске и ове покрајине.

Донесен је закључак којим се подржава и подстиче стварање системских предуслова за формулисање и спровођење политика којима ће то бити реализовано.

Представници Народне скупштине Српске и Посланичка група пријатељства и сарадње Скупштине АП Војводине са Народном скупштином Српске закључили су да треба подржавати и подстицати сарадњу између институција које су релевантни субјекти у кориштењу финансијских извора за реализацију заједничких пројеката у оквиру програма ЕУ и грантова из других извора, и на регионалном и на на локалном нивоу у АП Војводини и Српској.

Усвојеним закључцима подржавају се и подстичу представници локалних и регионалних нивоа власти у АП Војводини и Републици Српској да својим ангажовањем пруже подршку за успостављање добре праксе у свим областима сарадње, саопштено је из Народне скупштине Републике Српске.

Закључено је да се подржава и подстиче јачање парламентарне сарадње кроз реализацију активности Посланичке групе пријатељства, размјену искустава и продубљивање сарадње посланика и радних тијела Скупштине АП Војводине и Народне скупштине Републике Српске, као и јачање сарадње стручних служби два парламента.

Учесници видео-конференције из Народне скупштине Српске били су посланици Срђан Мазалица, Душица Шолаја и Андреа Дорић, те генерални секретар Небојша Згоњанин.

Учесници из Скупштине АП Војводине били су: Александар Зиројевић, предсједник Посланичке групе пријатељства и сарадње са Народном скупштином Српске, Борис Новаковић, предсједник Посланичке групе Социјалистичка партија Србије – Јединствена Србија, те генерални секретар АП Војводина Никола Бањац.

Гост видео-конференције из Покрајинске владе био је Александар Софић, покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу.

Мазалица је изразио задовољство због наставка сарадње два парламента, истичући да је прошлогодишње амбициозне планове, уз укључење извршне власти, зауставила пандемија вируса корона.

Он је истакао да је сарадњу Републике Српске и Војводине потребно проширити посебно када је ријеч о пољопривреди и високом образовању, кроз регионалне пројекте, те тематским сусретима народних посланика.

Шолаја је изразила захвалност за помоћ коју Влада Војводине пружа локалним заједницама у Српској.

Зиројевић је рекао да су управо овакви сусрети којима се планира и иницира реализација заједничких иницијатива у области привреде, науке и технологије, културе, здравства, образовања и у свим другим областима које утичу на континуирани регионални развој, кључни задатак рада Посланичке групе пријатељства.

„Пандемија нас је научила да морамо да будемо солидарни. Успешна реализација иницијатива и активности Посланичке групе пријатељства не би била могућа без братске и пријатељске подршке Народне скупштине Републике Српске“, рекао је Зиројевић.

Софић је нагласио добру сарадњу са Републиком Српском у свим сегментима и свим нивоима власти, истичући да ће проширењем ингеренција покрајинског Фонда за избјеглице и расељена лица и на сарадњу са Србима у региону заједнички пројекти бити још конкретнији.

Организатор видео-конференције била је Скупштина АП Војводине.

Конференција је одржана и закључци усвојени на бази протокола о намјерама Скупштине АП Војводине и Народне скупштине Републике Српске из 2011. године, Меморандума о сарадњи службе два парламента из 2017. године, као и Протокола о сарадњи АП Војводине и Републике Српске из 2018. године.

Програмом рада половином године планиран је радни састанак делегација Народне скупштине Републике Српске и чланова Предсједништва Посланичке групе пријатељства АП Војводине чија тема ће бити сарадња скупштинских радних тијела

Након тога у Новом Саду би требало да буде представљен Приједлог о сарадњи релевантних институција АП Војводине са надлежним институција Републике Српске и локалним самоуправама. Програм предвиђа и заједничке активности на унапређењу рада служби и размјену искустава у том смислу.

/Срна/