ВУЧИЋ, ДОДИК И ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ НА ПРОСЛАВИ ДАНА СРПСКОГ ЈЕДИНСТВА

324

Централна манифестација поводом Дана српског јединства, 15. септембра, биће одржана код споменика Стефану Немањи у Београду, гдје ће говоре одржати предсједник Србије Александар Вучић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и Његова светост патријарх српски Порфирије, најавио је министар спољних послова Србије Никола Селаковић.

Селаковић је рекао да ће Дан српског јединства, који се слави на дан када је српска војска 1918. године пробила Солунски фронт, бити обиљежен низом манифестација, а примпремљен је и озбиљан програм за централну свечаност на београдском Савском тргу.

„Место главног догађаја је поред споменика Стефану Немањи, човеку који је први, како сам каже у `Хиландарској повељи`, успео да обједини српске земље. Осим говора председника Вучића, српског члана Председништва БиХ Додика и патријарха Порфирија, имаћемо наступ уметничких група, а наступиће и репрезентативни оркестар Гарде Војске Србије“, изјавио је Селаковић за Телевизију „Хепи“.

Према његовим ријечима, на различитим тачкама у Београду биће одржане и друге манифестације, а биће изложена и 51 пуковска застава из Првог свјетског рата.

„Те заставе су симбол српске победе, али и муке и голготе. Занимљиво је да ниједна наша пуковска застава није завршила у непријатељским рукама, а испод њих су се окупљали не само Срби из Србије, него и добровољци из Црне Горе и других крајева, они који су пребегли из аустроугарске војске, као и Срби који су дошли преко океана и дали допринос у ослобођењу наше земље“, истакао је Селаковић.

Он сматра да Срби, ма гдје живјели, и на предстојећи Дан националног јединства треба да се окупе око српске тробојке и да је с поносом истакну на своје куће и зграде у којима живе.

„Треба да мотивишемо Србе да то ураде без обзира на то да ли живе у Сомбору, Бањалуци, Херцег Новом или Куманову“, рекао је Селаковић.

Он је открио да су урађени спотови у којима прослављени Срби из свијета књижевности, глуме и спорта позивају српски народ да на Дана српског јединства истакне националну заставу.

„То је дан који свима треба да нам служи на понос и треба још више да утемељујемо тробојку као симбол нашег рода“, поручио је Селаковић.

/Срна/