ЗАЕВ САОПШТИО ДА ПОДНОСИ ОСТАВКУ И САЗВАО САСТАНАК О НОВОМ ПРЕМИЈЕРУ

368

Премијер Сјеверне Македоније у оставци Зоран Заев сазвао је за данас састанак са предсједницама странака у владајућој већини на иницијалне разговоре о новом премијеру и саставу нове владе.

Заев, који је и предсједник владајуће СДСМ јуче је, послије пораза који је та партија претрпјела на локалним изборима, на конференцији за новинаре саопштио да подноси оставку на обје функције.

У договору са одлазећим премијером оставке су поднијели и предсједници странака у владајућој већини.

Македонски Устав у случају оставке, смрти и трајне спријечености премијера да обавља ту функцију повлачи за собом оставку владе.

Према Уставу, влади престаје мандат распуштањем Скупштине, али она остаје на функцији до избора новог извршног органа.

Скупштински Пословник, пак, предвиђа да влада и премијер могу поднијети оставку, која се доставља предсједнику Скупштине у писаној форми и може бити образложена.

Скупштина на наредној сједници, без претреса, утврђује да предсједнику владе, влади или огранку владе престаје мандат даном одржавања сједнице, преносе македонски медији.

Лидер опозиционог ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски затражио је расписивање ванредних парламентарних избора, наводећи да је актуелна власт у Сјеверној Македонији изгубила легитимитет.

Објављујући побједу опозиције у бројним македонским градовима, Мицкоски је рекао да ће опозициони блок донијети огромну побједу на сљедећим парламентарним изборима, који ће, каже, врло вјероватно бити пријевремени.

Бугарски јавни сервис пренио је и да је партија Албанаца Али Ахметија такође изгубила градоначелничке позиције у Тетову и Гостивару.

/Срна/