ЛАВРОВ СА СРПСКИМ ЗВАНИЧНИЦИМА О КОСОВУ И МЕТОХИЈИ

527
Beograd, 18. juna 2020.- Predsednik Srbije Aleksandar Vucic sastao se sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejom Lavrovim. Sastanku su prisustvovali prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dacic, direktor Kancelarije za Kim Marko Djuric i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harcenko. FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJNDZIC/ nr

Амбасадор Русије у Београду Александар Боцан-Харченко рекао је да је планирано да током сусрета у Београду министра спољних послова Русије Сергеја Лаврова са званичницима Србије буде размотрен читав комплекс руско-српских односа, а нагласак је на ситуацију у вези са рјешавањем косовског питања.

Боцан-Харченко је рекао да ће током сусрета бити упоређени ставови о актуелним регионалним и међународним темама, а на дневном реду су и билатерални економски пројекти као што је завршетак српског дијела гасовода „Турски ток“.

Према његовим ријечима, на дневном реду је и изградња сложених инжењеријских објеката, као што је брза пруга Београд-Нови Сад, модернизација највеће хидроелектране „Ђердап један“, стварање Центра за нуклеарну науку, технологије и иновације.

Он је рекао да ће значајна тачка посјете Лаврова бити и паљење „вјечне ватре“ на београдском Гробљу Ослободилаца Београда, и то пламеном са Гроба непознатог војника код зидина Кремља, истичући да је важно да ће се церемонија одржати у вријеме обољежавања 75 година побједе над нацизмом.

„Биће наглашено неопоколебљиво јединство Русије и Србије у очувању сјећања на велики ослободилачки подвиг наших народа, супростављању покушајима ревизије историје Другог свјетксог рата“, изјавио је Боцан-Харченко за „Вечерње новости“.

Он је напоменуо да ће Лавров посјетити и Храм Светог Саве на Врачару, који је завршен уз помоћ Русије, те одати пошту блаженопочившем патријарху српском Иринеју, за којег је истакао да је непрекидно доприносио јачању присних односа између Русије и Србије, и руско-српског духовног јединства.

Одговарајући на питање да ли вјерује да слиједе све жешћи притисци на Србију да уведе санкције Русији и приступи НАТО-у, Боцан-Харченко је оцијенио да ће се притисак на Србију повећати „јер се ни издалека не свиђа свима самостална и независна политика Београда“.

„Међутим, захваљујући управо својој одмјереној линији, Србија чува друштвено-економску стабилност, реализује велике инфраструктурне пројекте, снажи своје одбрамбене капацитете“, рекао је Боцан-Харченко.

Он је додао да Русија сматра да Србија спроводи избалансирану вишесмјерну спољну политику, која у пуној мјери узима у обзир националне интересе, те указао да логику „или-или“ коју спроводи Запад, Москва сматра контрапродуктивном.

Боцан-Харченко је као примјер непоштене конкуренције оцијенио отворене пријетње појединих кругова из САД усмјерене према Србији, ако настави да купује руско оружје, те додао да је руско-српска војно-техничка сарадња усмјерена на јачање државног суверенитета Србије.

Он је истакао да би остваривању перспективних планова требало да допринесе и отварање представништва Министарства одбране Русије у Београду, које се сада разматра.

Говорећи о Косову и Метохији, Боцан-Харченко је подсјетио на непромијењен руски став да је одрживо рјешење могуће искључиво на основу Резолуције 1244 Савјета безбједности УН, те да ће се Русија сагласити само са оним рјешењем које ће одговарати законитим интересима самих Срба и које ће подржати Београд.

„Полазимо од тога да на крају треба да га одобри Савјет безбједности УН“, напоменуо је Боцан-Харченко, додајући да ће Русија и даље принципијелно подржавати суверенитет и територијални интегритет Србије у УН и свим другим мултилатералним форумима.

Он је рекао да ће се могућност посјете руског предсједника Владимира Путина Београду разматрати, с обзиром на постојећи позив српске стране и ситуацију, те оцијенио да контакте Путина и предсједника Србије Александра Вучића одликују ритмичност без преседана, повјерење и дубина садржаја.

Што се тиче руске вакцине „спутњик пет“, чије се прве дозе лабораторијски испитују у Србији, он је рекао да се проучава могућност производње овог руског препарата у Србији, те навео да су преговори о испорукама ове вакцине Србији у развијеној фази и да би сви модалитети могли да буду усаглашени у најкраћем року.

/Срна/