СПРИЈЕЧИТИ ДАЉУ ДИСКРИМИНАЦИЈУ СПЦ

405

Епархија рашко-призренска саопштила је данас да је важно да судска пресуда у случају Манастира Високи Дечани буде извршена, а да је још важније да се нађу дугорочна рјешења како да се даља дискриминација спријечи и ефикасно заштите права Српске православне цркве /СПЦ/ и њене имовине.

У саопштењу поводом кампање против спровођења судске пресуде у случају Манастира Високи Дечани наводи се да СПЦ са великом забринутошћу већ неколико мјесеци прати изјаве које долазе од највиших локалних политичких представника у Приштини, а које се тичу статуса земље Манастира Високи Дечани и других судских спорова у вези са имовином Епархије, у које је увучена без своје воље.

Из Епархије указују да је овога пута неистине изрекао предсједник Владе /самопроглашеног/ Косова Аљбин Курти, док су се само у децембру о овом питању оглашавали предсједник Скупштине /самопроглашеног Косова/ Глаук Коњуфца, поједини министри, страначки лидер Рамуш Харадинај и представници општине Дечани више пута.

У саопштењу се напомиње да је подривање судских пресуда у јавности од политичара у овом случају без преседана у ширем региону.

„Једини смисао обраћања свих ових званичника видимо у томе да за СПЦ на простору Косова и Метохије не важе било какви закони или судске одлуке“, наводи се у саопштењу.

Из Епархије рашко-призренске су цитирали ријечи једног од званичника да би спровођење ове одлуке изазвало „ланчану реакцију где би морало да се попушта Цркви и по другим питањима“.

„Преведено на обичан језик, ово значи да су права СПЦ на овом подручју ствар нечије добре воље, а не система који би морао да буде темељ сваког друштва и да делује исто према свима, што је, уосталом више пута истакнуто од највиших међународних представника који су апеловали на поштовање закона и судских одлука“, наглашава се у саопштењу.

Из Епархије подсјећају да је судски поступак трајао 16 година пред судовима /самопроглашеног/ Косова.

„За време тог поступка, Манастир Високи Дечани је трпео не само претње, него и физичке и оружане нападе, организоване протесте, покушаје блокирања приступа манастиру, а клеветничка кампања која је спровођена против СПЦ и самог манастира је нешто што не би могло да се упореди са било каквом пропагандом након Другог светског рата“, упозорили су из Епархије.

У саопштењу се напомиње да је за вријеме тог поступка свако правно питање детаљно обрађено, пред свим судским инстанцама, а да су поступак све вријеме пратили и међународни представници на овом простору и њихови правни тимови.

„Верујемо да не постоји поступак од 2000. године који је толико праћен и који се оволико политизује, не од наше Цркве, већ од стране локалних институција“, навели су из Епархије рашко-призренске.

У саопштењу се наглашава да, чак и након таквог поступка, локалне институције одбијају да спроведу пресуду у катастру већ скоро шест година, упркос огромним настојањима да се одлука Уставног суда изврши, јер је по својој природи коначна и неопозива.

Из Епархије упозоравају да овакво поступање није само одраз стања у ком се налазе косовске институције, већ и отворене дискриминације према СПЦ, те да јасно говори и каква би била судбина Цркве на овом простору уколико би у цјелости била препуштена на милост и немилост властима у Приштини, из које год политичке групације да долазе.

„Наша Епархија очекује да ће се судска одлука свакако извршити, али све тешкоће око тог питања и опструкција владавине права која траје годинама показује да суштински проблеми остају и само је питање времена када могу бити отворени на другом месту“, истичу из Епархије.

У саопштењу се додаје да је зато, иако је важно да се судска пресуда изврши, још важније да се нађу дугорочна рјешења како да се даља дискриминација спријечи и ефикасно заштите права СПЦ и њене имовине.

„Иако локалне институције стално позивају на дијалог са СПЦ, тај дијалог није могућ са неким ко нам на сваком кораку показује отворену етничку и верску дискриминацију и неспремност да поштује сопствене законе“, наводе из Епархије.

У саопштењу се наглашава да је Црква од првог дана након оружаног сукоба 1999. године учествовала у дијалогу са локалним институцијама и активно радила на изградњи повјерења и мостова, „што је итекако познато међународној заједници“.

„Стога, спровођење ове одлуке, од ове или неке следеће администрације, нужан је услов како би нам се показало да дијалог не би био само представа за камере и стране званичнике и да постоји спремност да се заустави систематска кампања дискриминације и отвореног непријатељства према СПЦ“, додаје се у саопштењу.

Из Епархије наглашавају да постоји још низ отворених питања и неиспуњених обавеза које је Приштина преузела, али да је рјешавање овог питања минимум од кога би морало да се крене даље.

„Упорно третирање пред јавношћу наше Цркве као политичке институције или некога преко кога се прави политички утицај, за шта нема основе, показује суштинско неразумевање концепта слободе и равноправности верских институција у савременом демократском друштву“, наводи се у саопштењу.

Из Епархије рашко-призренске наглашавају да неодговорне медијске изјаве, арбитрарно коментарисање правоснажних судских пресуда и стварање конфузије у јавности додатно угрожава безбједност СПЦ, њених светиња, свештенства, монаштва и вјерника и у супротности је са свим међународним стандардима.

„СПЦ је најстарија институција која постоји на овим просторима, о чему сведоче бројни домаћи и страни историјски извори, и постојаће, ако Бог да, и у будућности. Бранећи свој идентитет и имовину ничим не желимо да угрозимо друге верске заједнице и грађане, без обзира на етничко порекло, нити да се бавимо политиком“, поручили су из Епархије рашко-призренске.

У саопштењу се указује да је у току свог постојања, Црква са вјерним народом преживјела прогоне сваке врсте и да овакав однос за нас није никаква новост.

„Још више смо решени да останемо на просторима где вековима живимо, али и да не будемо експонент политичких кругова, посебно оних који желе да створе имиџ европског друштва док истовремено игноришу законе и сопствене судске одлуке“, нагласили су из Епархије.

У саопштењу се додаје да, нажалост, овакав неправедан и једностран однос према СПЦ највише штете може да донесе свим грађанима који на Косову и Метохији живе, које год да су вјере и националности.

„Свако трезвен може да се запита какве су његове могућности и будућност у оваквом систему, уколико институција попут СПЦ, посебно Манастир Високи Дечани, који је континуирано радио на помирењу и помагао свим угроженим у време оружаног сукоба 1998-1999. године, већ годинама доживљава овакву неправду и дискриминацију“, наглашава се у саопштењу.

Уставни суд самопроглашеног Косова пресудио је још 2016. да се 24 хектара одузетог земљишта врате манастиру Високи Дечани, али упркос пресуди и свим позивима амбасадора Квинте та одлука још није спроведена.

/Срна/