СРБИ ИМАЈУ СВОЈЕ НАЦИОНАЛНЕ ЦРВЕНЕ ЛИНИЈЕ СЛОБОДЕ И ДРЖАВЕ

361

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је данас да Срби имају своје црвене националне линије слободе и државе, које не желе да изгубе, већ желе да их граде и оставе својим потомцима.
Додик је у обраћању у Орашцу на централној прослави Дана државности Србије истакао да се овај правник у Србији и Српској доживљава као заједнички.

Он је навео Срби у Републици Српској тај дан обиљежавају као свој, јер су загледани у Србију као своју земљу и матицу, као и сви Срби гдје год живјели.

„Србија нам даје гаранције, уточиште, Србија је ту да нас утјеши, помогне, охрабри, да подстрек и покаже да само борба за интересе српског народа гдје год се налази, има оправдање“, нагласио је Додик.

Додик је навео да је Орашац, у којем је подигнут Први српски устанак, једнако као и Модрича у којој је пробијен коридор живота за Републику Српску.

„Само они који су незналице из историје се питају зашто је данас празник сваког Србина и нас посебно у Српској“, рекао је Додик, наводећи да јавност често занемарује да је српски народ у Крајини и Херцеговини и осталим дијеловима данашње Републике Српске готово у исто вријеме као у Србији дизао устанак.

То је, каже Додик, био наговјештај дуговјековне борбе за једниство српског народа.

Додик је истакао да Срби данас имају двије државе – Републику Српску и Србију.

„Имамо Србију која је гарант мира и безбједности, коју волимо и радујемо се сваком њеном напретку, која је гарант за сваког Србина, за нас у Српској да испунимо наш завјет, а то је да заједнички можемо да упражњавамо све наше вриједности, да очувамо наш идентитет, право на државу, на слободу“, рекао је Додик.

Он је навео да су Срби у Хрватској и БиХ на најдраматичнији начин научили да без српске државе нема ни српске слободе.

„Морали смо да се бормо за нашу Републику Српску, захвални Србији за сву помоћ коју нам је пружила и разумијевање“, рекао је Додик.

Он је истакао да Србија, предвођена предсједником Александром Вучићем, данас биљежи своје најбоље резултате, помаже Српској и свим Србима, гарант је мира и свјесна себе, своје слободе, постојања.

„Србија и Срби су спремни да дијеле слободу са другим народима, што смо показали кроз историју“, рекао је Додик.

Он каже да су Срби усмјерени једнако на слободу, али да се историја вјечито понавља.

„И данас нам долазе неки са стране, држе нам лекције како да живимо, понашамо се, шта да урадимо да годи њима“, рекао је Додик.

Он је навео да је недавно разговарао са једним веома упућеним Британцем, који му је рекао да 95 одсто инструкција које су добијали британске дипломате прије сто година, добијају и данас.

„То говори да се њихова политика није промијенила, али ни наша борба за слободу није се промијенила. Отимају нам Косово, не желе да нас чују шта год говоримо. За њих нема аргумената, који долазе са наше стране“, рекао је Додик.

Али, каже Додик, они морају да разумију да Срби нису народ који се купује разним донацијама бриселске администрације или на неки други начин.

/Срна/