БЕОГРАД НЕЋЕ УКИНУТИ ПОТЈЕРНИЦУ ЗА НАСЕРОМ ОРИЋЕМ

1605

Србија неће укинути међународну потјерницу за бившим ратним бошњачким командантом Насером Орићем, чак и ако буде потврђена ослобађајућа првостепена пресуда, пишу „Вечерње новости“.
Лист наводи да дјела која се Орићу стваљају на терет далеко надмашују убиство три српска заробљеника из сребреничких села, за која је Орић ослобођен пред Судом БиХ.

У тексту се додаје да је теоретски могуће да Србија не призна коначну пресуду правосуђа БиХ, уколико не буде задовољна, посебно ако би се испоставило да је поступак против Орића у Сарајеву вођен само формално, како не би био изручен Србији.

У случају да Београд не призна коначну пресуду, лист наводи да би се Орићу поново могло да суди у Србији, мада су овакви примјери изузетно ријетки, јер штете односима између земаља.

У тексту се напомиње да је српско Тужилаштво за ратне злочине водило против Орића истрагу о мучењима и убиствима 2.000 Срба у сребреничким селима између 1992. и 1995. године и да је 2014. године против њега и Хакије Мехољића расписана међународна потјерница.

„Ако би нека земља евентуално ухапсила Орића по српској потјерници, Србија би морала да јој достави додатну документацију о дјелима за која га гони“, наводи лист.