ХАШКИ ОСУЂЕНИЦИ ДА СЛУЖЕ КАЗНУ У СРБИЈИ, ГАРАНЦИЈЕ ЗА МЛАДИЋА

1371

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да ће Београд тражити да сви Срби осуђени пред Хашким трибуналом служе казну у Србији и да је обавеза државе да брине о њима, па и о генералу Ратку Младићу, због чега шаље гаранције, као и за сваког другог држављанина Србије.
„Видим да има проблема, а ми ћемо да преузмемо њихов смештај, они ће и овде бити затворени, само да дођу у земљу, ми преузимамо трошкове. Ми ћемо плаћати њихову неслободу“, рекао је Вучић синоћ за ТВ „Хепи“.

Када је ријеч о захтјеву Хашког трибунала да Србија изручи чланове Српске радикалне странке због наводних притисака у поступку против Војислава Шешеља, Вучић је навео да су српски органи закључили да њихови захтјеви нису у складу са српским законом о сарадњи с Трибуналом.

„Али, верујем да ће се притисци наставити“, истакао је Вучић.

Он је нагласио да је, када је ријеч о односима са Македонијом, важно каква је њихова политика према Србији и какав ће бити њихов став поводом захтјева самопроглашеног Косова за пријем у Унеско, као и поводом неких других питања која су важна за Србију.

„На тим ћемо односима да градимо реципрочне, искрене и добре односе с Македонијом, али нема више да ми будемо било коме `џак за ударање`, а да ни руку не подигнемо“, додао је Вучић.

Говорећи да Србија неће да приступи ниједном војном савезу, те да ће сама да доноси своје одлуке и да хоће да развија своју војску, Вучић је рекао да генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг има разумијевање за то.

„Нико нас не тера у НАТО“, каже Вучић.

Коментаришући изјаву америчког сенатора Рона Џонсона у вези са руским хуманитарним центром у Нишу, Вучић је нагласио да је он изнио ставове америчке политике да Вашингтон не жели да Србија да дипломатски статус том центру, као ни утицај Русије у Србији.

„Он је изнео оно што чујете од сваког Американца, као што од сваког Руса можете да чујете да не желе Србију у НАТО-у“, рекао је Вучић и истакао да Србија сама доноси одлуке.

Одговарајући на питање о спекулацијама о ангажовању САД у дијалогу Београда са Приштином, Вучић је истакао да он може да се води само под окриљем Брисела, али ако се „убацују неки други играчи“, онда треба разговарати о томе ко још треба да уђе у тај дијалог.

Када је ријеч о његовом позиву на унутрашњи дијалог о Космету, он је нагласио да се на тај позив углавном гледа из два угла, а да нико не нуди рјешење.

„Један угао је онај – `нећемо да разговарамо, издајник то хоће да би испоручио неком оно што је обећао`, други једнако нереалан, који каже – `боље да он то заврши, него ми`“, рекао је Вучић и истакао да се неће десити да он призна независно Косово.

Предсједник Србије каже да ће се током боравка у Њујорку на Генералној скупштини УН срести са руским министром спољних послова Сергејом Лавровим, можда и са неким америчким званичницима, њемачким, вјероватно и са високим представником ЕУ Федериком Могерини, а можда и са званичником Приштине Хашимом Тачијем.

„Сви иду у Њујорк, па ћемо да видимо како ће то да изгледа. И после тога да видимо шта можемо да урадимо у нашој земљи, шта ће други да нам кажу и како свет гледа на то. Онда ћемо моћи да наставимо дијалог“, додао је Вучић.

Говорећи о инциденту са „бентлијем“ који је пресјекао колону у којој је било његово возило, Вучић је рекао да не вјерује да је неко желио да му науди и да претпоставља да је ријеч о случајности.

„Готово сам уверен да њихова намера није била да мени науде. То је на надлежнима да утврде“, навео је Вучић.

Он је истакао да ће напредњачка власт подићи у Београду споменик убијеном премијеру и предсједнику Демократске странке Зорану Ђинђићу јер он то заслужује.

„Морамо научити да поштујемо људе који су обележили неко време или нас `задужили` својим делањем. Наравно да нисам сагласан са свим оним што је била политика Зорана Ђинђића, али је подизање споменика показивање елементарног поштовања“, каже Вучић