НА РЕД ДОШЛА ОДГОВОРНОСТ ЗА „ЖУТУ КУЋУ“?!

998

Злочин због којег је осумњичен бивши командант такозване ОВK Рамуш Харадинај држи се у тајности, а међународни извори спекулишу да је на ред дошла његова одговорност за трговину органима у случају „жута кућа“, пише данас „Блиц“.

Лист наводи да је први озбиљни приступ овом злочину имао Унмик, који је још 2003. године сачинио извјештај чији су докази, по свему судећи, уништени у Хашком трибуналу.

Истражитељи Унмика тајно су улазили у Албанију, а прикупили су и свједочења бивших бораца ОВK према којим су готово сви људи које су отимали Харадинајеви команданти послати у логоре у Албанији.

Према доказима Унмика, главни људи за пребацивање жртава са Kосова у Албанију били су Даут Харадинај /брат Рамуша Харадинаја/, Сами Љуштаку и Јакуп Kраснићи.

Унмик у свом документу помиње и учешће Наима Малокуа, који је добио позив за Хаг 10. јуна, а до сада је био савјетник Харадинаја, који је премијер самопроглашеног Kосова у оставци.

Према сазнањима листа, у истрази трговине органима допринос имају и амерички истражитељи.

„Американци су дошли до четири локације гдје су масовне гробнице у Албанији. Уз те податке одраније, има и свједочења Албанаца, али и кров над цијелом истрагом – извјештај Дика Мартија“, навео је извор „Блица“ из Еулекса.

Извор је навео да трговина органима, а претходно киднаповање и транспорт Срба и Албанаца ка Албанији није био могућ без Харадинаја и његових старјешина, да је у контроли свега био Даут Харадинај, као и да је са транспортом, држањем, мучењем и закопавањем /жртава/ упозната и група војника и официра војске Албаније, јер су као војна формација учествовали у борбама на граничној линији.

Претпоставља се да су органи продавани од 25.000 до 100.000 тадашњих марака.

Указано је да се Рамуш Харадинај од других команданата ОВK разликовао и по броју, односно, територијалном обиму зоне и наглашено да је чињеница да је управо он држао територију према Албанији.