НИКАДА НЕЋЕМО ЖРТВОВАТИ СВОЈУ НЕЗАВИСНОСТ И НАЦИОНАЛНЕ ИНТЕРЕСЕ

1569

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић поручио је да ће Београд остати присталица европских принципа и демократије, али никада неће жртвовати независност, ићи против националних интереса и увести санкције пријатељској Русији.
„Наставићемо да се боримо за будућност, да сарађујемо са нашим суседима и покушамо да решимо проблем“, рекао је Дачић за московски лист „Известија“.

Он је оцијенио да су се свјетски центри моћи прерачунали када су мислили да је могуће прекрајати границе на Балкану, јер, како је рекао, овај регион није дио ЕУ.

„То је један од најсветлијих примера двоструких стандарда и лицемерја светске политике“, рекао је Дачић, преносе београдски медији.

На питање да ли ће Србија увести санкције Русији на захтјев Запада, Дачић је рекао да Београд са Москвом жели да одржи свеобухватну сарадњу и пријатељске односе у политичкој и економској области, науци, култури, образовању, као и у питањима одбране, безбједности и војне индустрије.

„И наставићемо то и убудуће. Стога ће Србија остати доследна у својој политици и неће се придружити европским антируским санкцијама. Штавише, надамо се и желимо што скорије укидање санкција Русији“, истакао је Дачић.

Према његовим ријечима, Србија се суочава са посљедицама своје одлуке.

„Србија жели у ЕУ, али никада нећемо ићи против сопствених националних интереса и никада нећемо увести санкције пријатељима“, рекао је Дачић.