ОБНАВЉА СЕ СПОМЕНИК КРАЉУ ПЕТРУ КАРАЂОРЂЕВИЋУ У БУДВИ

1372

Општина Будва расписала је тендер за избор најповољнијег понуђача који ће у градском парку рестаурисати споменик посвећен српском краљу Петру Првом Карађорђевићу.
Споменик је сада практично невидљив у оквиру импровизоване фонтане, а мало ко од посјетилаца уопште и зна за ово спомен-обиљежје.

У јавном позиву наводи се да је општина намијенила 5.000 евра за санацију, а предвиђено је чишћење споменика, мањи конзерваторски радови, уређење околног терена, као и постављање информативне табле.

Рок за завршетак радова је 10 дана од закључења уговора.

Будванска власт ове активности спроводи уочи обиљежавања 100 година од ослобођења града – 8. новембра.

Краљ Петар Први Карађорђевић, ујединитељ српског народа, био је Карађорђев унук.

Борио се у француској војсци у француско-пруском рату. Учествовао је као добровољац под псеудонимом Петар Мркоњић у устанку у БиХ против Османског царства.

Оженио се 1883. године црногорском принцезом Зорком, кћерком књаза Николе. Са њом је имао петоро дјеце, укључујући и насљедника Александра. Након смрти оца 1885. године, Петар је постао глава династије Карађорђевић.

Међу бројним признањима, краљ Петар је био носилац и највећег руског одликовања – Велике ленте Светог Андреја са мачевима, орденом који је прије њега носио само цар Александар Први, побједник над Наполеоном.

Умро је 16. августа 1921. године у Београду. Сахрањен је у својој задужбини на Опленцу.

/Срна/