ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ ПОРУЧИО ЦРНОГОРСКИМ ВЛАСТИМА ДА СЕ ОСТАВЕ ЂАВОЉИХ ДЈЕЛА

802

Његова Светост патријарх српски Иринеј поручио је данас црногорским властима, на молебану подршке одбрани српских светиња у Црној Гори у Београду, да се оставе злих и ђавољих дјела и врате свом народу, историји, култури и вјери.

Патријарх Иринеј је на крају литије и молебана који је служио испред Цркве Светог Симеона Мироточивог на Новом Београду истакао да су се српски народ и његове светиње у Црној Гори нашли у проблему који је толико тежак да се не може да ријешити „силама људским“ и да само може помоћи Бог.

Патријарх Иринеј је рекао да није у питању само руководство Црне Горе, него да се иза њега налази „огромна мрачна сила“, а да оно само спроводи туђу вољу, док је главни задатак да се разбије српство и освоји СПЦ.

„Нико није ни могао да помисли да ћемо доћи у прилику да бранимо Србе од Срба, да браним Цркву нашу од бивших Срба. Дигли су руке своје безбожне на највеће вредности и светиње рода нашега“, рекао је патријарх Иринеј.

Он је упозорио да црногорске власти хоће да СПЦ лише њене имовине и униште, а да притом заборављају да је СПЦ створила Црну Гору које данас сигурно не би било да није било Цркве.

Патријарх Иринеј указао је да такво безакоње свијет није запамтио и да црногорске власти чине оно што ни Турци за 500 година нису чинили.

Он је рекао да је рјешење овог проблема потребно не само српском народу него и свјетском православљу и да су велике православне цркве, па чак и Ватикан дигли глас против тог „безбожног дела“.

Патријарх Иринеј изразио је наду да ће Бог отворити очи црногорским властима „да прогледају, да се освијесте и дођу себи и да се оставе нечаснога дјела којима припремају себи најгрознији завршетак и крај“.

Он је апеловао да народ не посустане и настави са мирним протестом и јеванђељским начином истраје и тражи да се зло отклони.

Неколико хиљада људи учествовало је данас у Београду у литији и молебану коју су свештенство и парохијани храмова Српске православне цркве Земуна и Новог Београда организовали у знак подршке одбрани српских светиња у Црној Гори.

 

/Срна/