ПЕТИЦИЈА ЗА УВОЂЕЊЕ КАЗНЕ ДОЖИВОТНОГ ЗАТВОРА

1380

Фондација „Тијана Јурић“ почеће да прикупља потписе грађана Србије за усвајање приједлога за увођење казне доживотног затвора за убице дјеце, саопштила је данас та Фондација која је позвала грађане да подрже ту иницијативу.
Од 23. до 29. октобра у више од 40 градова у Србији биће организовани штандови за прикупљање потписа.

„И овом петицијом показаћемо колико смо упорни у настојању да обезбедимо сигурније услове за живот и одрастање све деце у Србији“, каже оснивач Фондације Игор Јурић, отац Тијане која је у јулу 2014. отета и убијена.

Он је истакао да ће након прикупљања потписа приједлог бити упућен Скупштини Србије.

Овај приједлог подразумијева увођење новог члана у Кривични законик којим би за најтеже облике тешких кривичних дјела која су за посљедицу имала смртни исход дјетета, малољетника или трудне жене, требало да се пропише казна доживотног затвора. Циљ је и да се измјеном закона осуђени којима је правоснажном пресудом изречена казна доживотног затвора, не могу условно отпустити са издржавања казне.

Фондација „Тијана Јурић“ одлучила се на овај потез након бројних тешких и свирепих убистава дјеце у Србији.

У објашњењу се додаје да ће увођењем казне доживотног затвора бити спријечена могућност да убице дјеце одслуже казну, поново се нађу на слободи и тако добију прилику да почине још монструозније дјело.

Од укидања смртне казне у СРЈ 2002. године, према доступним подацима, на максималну казну затвора од 40 година правоснажно је осуђено 67 лица, саопштено је из Фондације.