СПРИЈЕЧИТИ ХУМАНИТАРНУ КАТАСТРОФУ НА КОСМЕТУ

1133

Неколико стотина радника Здравственог центра у сјеверној Косовској Митровици одржало је миран протест са којег је упућен апел међународној заједници да спријечи хуманитарну катастрофу и притиском на приштинске власти заустави институционално насиље над Србима.
Директор Здравственог центра Милан Ивановић рекао је да Албанци настоје довршити план о етничком чишћењу Космета од Срба увођењем такси од сто одсто на робу из централне Србије и БиХ и забраном допремање лијекова.

„Тражимо слободу – то је наш основни захтев“, рекао је Ивановић и додао да су захтјеви и да се ослободе тројица ухапшених Срба, те да се Србима на Косову и Метохији омогући несметана здравствена заштита.

Ивановић је нагласио да Албанци знају да ће Срби увијек остати на бранику отаџбине, да неће напуштати своја огњишта и да ће у томе истрајати.

Он је поновио апел сународницима да остану јединствени јер се само тако и уз помоћ матичне државе Србије могу очувати државни интереси и опстанак Срба на Косову и Метохији.

Директор Дома Здравља у Косовској Митровици Миљана Николић рекла је да Србима на Космету могу узети храну, лијекове и сигурност, али им не могу узети љубав према Косову и Метохији.

„Никада не можете да нам узмете нашу историју у којој јасно пише Косово је део Србије“, рекла је Николићева.

У Грачаници је, истовремено, Црвени крст Србије организовао акцију добровољог давања крви и прикупљено је око 50 доза крви.

Секретар Црвеног крста из Приштине Света Живић рекао је да ће за болницу у Грачаници бити довољно доза крви.

„Остало је у резерви још двадесетак добровољних давалаца крви који ће се, уколико буде затребало, одмах јавити у болницу“, рекао је Живић и истакао да активистима Црвеног крста Србије и добровољним даваоцима крви нико не може забранити да дају крв и спасе нечији живот.

 

 

/Срна/