УСВОЈЕНИ ЗАКОНИ О МЕДИЈИМА И РТЦГ

928

Скупштина Црне Горе усвојила је гласовима посланика владајућих странака, законе о медијима и националном јавном емитеру Радио и Телевизија Црне Горе /РТЦГ/.

Усвајање ових закона касно синоћ подржао је 41 посланик владајуће коалиције.

Опозиција није присуствовала гласању, оцјењујући да је недопустиво да се медијски закони мијењају мјесец прије избора.

Дух и карактер Закона о медијима, како је образложено, подразумијева гаранције слободе медија садржане у постулатима основних међународних стандарда о људским правима и слободама.

Слобода изражавања се афирмише слободним оснивањем медија, слободним објављивањем
информација, несметаним радом новинара и њиховом безбједношћу.

Предвиђено је да је новинар дужан да на захтјев државног тужиоца открије извор информисања када је то неопходно ради заштите националне безбједности, тероторијсланог интегритета и здравља.

Законом о националном јавном емитеру РТЦГ, како је образложено, додатно се оснажује механизам политичко-институционалне независности јавне радиодифузије у складу са међународним стандардима и компаративном праксом ове области.

На основу амандмана црногорске Владе, из приједлога закона брисан је институт Уговора о пружању јавних услуга и формирању Управног финансијског одбора РТЦГ.

Предвиђено је, ради снажења института конфликта интереса, посланици и одборници не могу бити изабрани за чланове Савјета РТЦГ три године од престанка функције.

У циљу несметаног функционисања Јавног сервиса у процесу скорих парламентарних избора, предвиђено је да се поступак за именовање чланова Савјета покрене у року од шест мјесеци од ступања на снагу Закона о РТЦГ.

/Срна/