ВЕЛИКИ СКОК НА СВЈЕТСКОЈ ЛИСТИ – ВЈЕТАР У ЛЕЂА УНИВЕРЗИТЕТУ

1110

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић рекао је да је скок за 513 мјеста на „Вебометрикс“ ранг-листи у размаку од шест мјесеци дао вјетар у леђа овој образовној институцији да у наредном периоду још више унаприједи своје активности како би се у јануару сљедеће године помјерили за исто, ако не и више мјеста.

Кулић је додао да је у односу на податке из јула прошле године овај универзитет остварио напредак од 758 мјеста на свјетској листи.

„Ова до сада најбоља позиција Универзитета несумњиво представља потврду квалитета, рада и залагања на свим нивоима у протеклом периоду, а напредак је утолико значајнији ако се узме у обзир да је ово рангирање обухватило 30.000 универзитета из више од 200 земаља“, рекао је Кулић за „Глас Српске“.

Говорећи о корацима које је Универзитет у протеклом периоду предузео да би остварио овај резултат, он је навео да “Вебометрикс” листа за вредновање користи четири критеријума, а то су присутност, видљивост, отвореност и изврсност у научно-истраживачком раду.

„Поред тога што је Универзитет у Источном Сарајеву повећао своју интернетску присутност и видљивост, напредак на листи је у великој мјери резултат пораста цитираности истраживача и научних радова истраживача Универзитета“, појаснио је Кулић.

Повећање цитираности наших истраживача на „Гоогле Сцхолар“-у, додао је он, као и појава Универзитета на „Сцимаго“ листи, које “Вебометрикс” узима као извор за рангирање, засигурно је утицало на пораст у категорији научне отворености и изврсности.

„Такође, на Универзитету и свим организационим јединицама урађене су одређене промјене у циљу усклађивања са критеријумима вредновања ове листе“, нагласио је он.

Кулић сматра да позитивни тренд треба задржати и да то није лак задатак. Улагање у квалитет и развој Универзитета и свих организационих јединица, нагласио је, мисија су ка повећању видљивости и препознатљивости у интернационалним академским оквирима и подизању мјеста на свјетским ранг-листама.

„У том смислу и нови Закон о високом образовању пружа подршку и стимулише научноистраживачку продукцију и појављивање у релевантним публикацијама које се узимају у обзир у оваквим процесима рангирања“, рекао је он.

Када је ријеч о епидемиолошкој ситуацији и извођењу наставе, Кулић је рекао да су професори и студенти у ванредним околностима, изазваним пандемијом вируса корона, изузетно добро прихватили процес извођења наставе на даљину.

„Ако би се овакав вид наставе наставио упражњавати и у академској 2020/21. години, пратићемо инструкције Владе Српске и Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво и на најбољи начин одговорити новим изазовима. У договору са министром Срђаном Рајчевићем, два јавна универзитета у Српској су формирала комисију од по три члана који имају задатак да сагледају техничке могућности и да предложе јединствену платформу за онлајн наставу“, рекао је Кулић.

Кулић је истакао да у другом уписном року на овом универзитету очекују око три стотине кандидата, с обзиром на тренд уписа претходних година.

„За будуће бруцоше на 17 организационих јединица остала су 932 мјеста на буџету. Битно је напоменути да су Влада Српске и ресорно министарство обезбиједили бесплатно школовање за све студенте који буду вриједно радили током школовања“, рекао је Кулић.

/Срна/