УТВРЂИВАЊЕ ГРАНИЦА СА СРБИЈОМ НАЈКАСНИЈЕ ДО КРАЈА ГОДИНЕ

1844

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак очекује да ће посао око утврђивања границе са Србијом бити завршен најкасније до крај године, укључујући и такозвану размјену територија код општина Рудо и Штрпци, због жељезничке станице „Штрпци“.
„За разлику од границе са Хрватском, гдје имамо много проблема, са Србијом ће то све бити ријешено у овој години. Очекујемо да се споразум о граници заврши 6. или 7. децембра, када је најављена посјета чланова Предсједништва БиХ Београду“, рекао је Црнадак за београдску „Политику“.

Он каже да је завршетак договора око граница техничка операција, али да ће то имати снажну политичку поруку за обје земље.

Црнадак је рекао да приједлог предсједника Србије Александра Вучића да се одржи трилатерални састанак високих званичника Србије, БиХ и Хрватске има подршку у БиХ.

Он сматра да је питање да ли Загреб хоће да уђе у један такав трилатерални оквир, али да је оптимиста да ће ускоро доћи до састанка на нивоу шефова дипломатија, који би био увод у скуп на нивоу предсједника и чланова Предсједништва БиХ.

Црнадак је оцијенио да је „троугао Сарајево-Београд-Загреб најважнији за стабилност региона“.

Он је истакао да је Београд заузео врло конструктиван став према Сарајеву – даје снажну подршку путу ка ЕУ, али и унутрашњем договору унутар БиХ.

„Са друге стране, развијају се и односи са Републиком Српском у складу са Дејтонским споразумом. Мислим да полако сазријева мишљење да сарадња Републике Српске и Србије није никаква препрека развоју односа за развој односа Београда и Сарајева“, рекао је Црнадак.