ДОДИК ТРАЖИО ДА БиХ ЗАУЗМЕ НЕУТРАЛАН СТАВ О УКРАЈИНИ, ЏАФЕРОВИЋ И КОМШИЋ ОДБИЛИ

384

Шефик Џаферовић и Жељко Kомшић одбили су да БиХ заузме став о Украјини, зато је српски члан бх. Предсједништва напустио сједницу. Милорад Додик је тражио да БиХ заузме неутралан став по питању Украјине, али су друга два члана предсједништва БиХ били против тога. Најавио је Додик и могуће покретање механизма заштите виталног националног интереса ако друга два члана Предсједништва злоупотријебе његово одсуство.

„Удружени подухват који чине Џаферовић, Kомшић и Бисера Турковић и остали који су на тој линији крше Устав БиХ охрабрени од стране одређених америчких структура у истом сценарију који се овдје дешавао ’92. године у коме сматрају да само оно што они мисле је једино исправно и једино што треба да буде проведено. Сваки покушај да се очува уставна структура данас је срушен“, рекао је Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ.

Џаферовић и Kомшић су се позвали на изјаву Предсједништва, ни мање ни више, него из 2014. године о тадашњој ситуацији у Украјини. У њој једино пише да БиХ поштује територијални интегритет Украјине.

„Минус 2014. је осам година, дакле математика је јасна, као што и одлуке Предсједништва нису јасне. О чему да расправљамо, дођите и реците желимо промјену става, став постоји“, рекао је Жељко Kомшић, хрватски члан Предсједништва БиХ.

„Има БиХ став говорио сам и ја о томе и господин Kомшић и наравно да нећемо дозволити да се на један волшебан начин покушавају мијењати ставови у БиХ“, рекао је Шефик Џаферовић, бошњачки члан Предсједништва БиХ.

То саопштење, није ни одлука Предсједништва, јасан је Додик. Смијешно је, каже позивање на једну изјаву из 2014. године која није ни приближна данашњој ситуацији у Украјини.

„Апсолутно је немогуће, неодрживо, нелогички, не политички, ни здраворазумски да то буде та врста повезивања. Дакле, нико не спори па ни ја као што не спорим ни териоторијални интегритет Србије, не спорим територијални интегритет БиХ или било које чланице УН тако не спорим ни територијални интегритет Украјине. Али 2014. је била ситуација потпуно другачија. Није било признања двије Републике од стране Русије, није било рата на простору Украјине, није било хистеричне реакције једног дијела свијета у погледу да се повинују сви само њиховима ставовима“, рекао је Додик.

Осим што се позива на изјаве од прије осам година, Жељко Kомшић данас није говорио ни истину, рекавши да је Додик рекао да постоје двије нове државе на територији Украјине. Тонски запис са сједнице, који је у посједу АТВ, доказује да Додик то није рекао.

„Дакле, сасвим је нова ситуација, чињеница да је Русија признала двије Републике. Чињеница је да се тамо дешава рат“, додаје Додик.

Знало се да је Kомшић лопов с обзиром да је Хрватима украо мјесто у Предсједништву БиХ, а данас се сазнало и да је лажов. Поручио је то савјетник српског члана бх. Предсједништва.

/Атв/