ЗА ГОДИНУ ИЗДАТО 40.000 ТУРИСТИЧКИХ ВАУЧЕРА: НАЈТРАЖЕНИЈЕ БАЊЕ, ЈАХОРИНА И ТРЕБИЊЕ

373

Највише туристичких ваучера грађани су искористили у угоститељским објектима за смјештај у оквиру бањских центара, Олимпијског центра „Јахорина“ и града Требиња.

Oво су званично биле најтраженије дестинације у Српској, према подацима Министарства трговине и туризма РС, које скоро годину дана реализује пројекат туристичких ваучера.

Грађани Српске који одмор желе да проведу на некој од домаћих локација, уз помоћ ваучера могу добити јефтинији смјештај, али само код угоститеља или туристичких агенција које испуњавају прописане услове и уписани су у евиденцију министарства.

Ваучери су важећи у 97 угоститељских објеката за смјештај широм Српске, као и посредством 29 туристичких агенција, путем којих је могуће одабрати пакет аранжман за боравак на дестинацијама у Српској.

Списак угоститељских објеката и агенција доступан је на интернет страници министарства.

– Од почетка реализације пројекта, односно од 15. јуна 2020. године, до данас, издато је око 40.000 туристичких ваучера. Од тог броја, у овој години укупно је издато око 14.500 туристичких ваучера – прецизирала је за Српскаинфо министарка трговине и туризма Сузана Гашић.

Вриједност једног ваучера је стотину марака. Једна особа ваучером може платити смјештај од минимално два ноћења заредом, док два корисника ваучере могу искористити за најмање три ноћења.

С обзиром на то да је Требиње међу хит дестинацијама у Српској, власнике смјештаја у том граду, који нуде услугу путем ваучера питали смо какво је интересовање туриста ове године.

– Прошле године је било више позива за смјештај путем ваучера, док ове и нема неког одзива. Гости долазе спорадично, око 1. маја је било посјета и сада је затишје. Надамо се од овог викенда већем броју туриста, јер доста људи чека завршетак школске године за одмор – испричао нам је власник једног објекта.

Туристички ваучери се могу користити још до краја јуна, а право на ову погодност имају и грађани који су лани искористили ваучер.

Ваучер се може користити само за плаћање ноћења са доручком код угоститеља који се налази ван мјеста пребивалишта корисника ваучера.

Грађани прво требају резервисати смјештај, а тек онда поднијети пријаву за ваучер.

/Српскаинфо/