МАХМУЉИНУ 10 ГОДИНА ЗАТВОРА ЗА ЗЛОЧИНЕ НАД СРБИМА У ВОЗУЋИ И ЗАВИДОВИЋИМА

538

Суд БиХ осудио је данас првостепеном пресудом команданта Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакиба Махмуљина на јединствену казну од десет година затвора за злочине над заробљеним српским цивилима и војницима на подручју Завидовића и Возуће 1995. године.

Предсједавајући Судског вијећа Зоран Божић рекао је да је Махмуљин крив што је у својству команданта пропустио да спријечи чињење нечовјечних дјела припадника одреда „Ел муџахедин“.

„Оптужени Махмуљин, који је био у својству команданта Трећег корпуса, поред сазнања које је имао, није спријечио подређене припаднике одреда Ел муџахедин да почине ратни злочин против заробљених и рањених војника Војске Републике Српске и српских цивила у логору „13. километар“ у близини Каменице, на подручју Завидовића, као и да казни починиоце“, навео је Божић.

За ратни злочин против цивилног становништва, Судско вијеће је осудило Махмуљина на казну затвора од једне године, за злочин против ратних заробљеника на двије године, а за ратни злочин против рањеника и болесника на осам година, те му је изречена јединствена казна од десет година затвора.

Судско вијеће је утврдило да су припадници Одреда, у оквиру акција „Прољеће ‘95“ и „Фарз“, убили 52 заробљена припадника Војске Републике Српске, те нечовјечно поступали према њима и неколико цивила.

Образлажући пресуду, Божић је навео да су у другој половини јула 1995. године припадници одреда „Ел муџахедин“ у логору „13. километар“ једном заробљенику одсјекли главу, коју су други морали да љубе.

На основу изјава свједока и поднесених доказа, Вијеће је утврдило да су од 23. јула до 23. августа припадници одреда заробљеницима намјерно наносили тешке физичке и психичке повреде које су им стварале велике патње и душевну бол.

Божић је навео да су заробљени српски војници и цивили у логору били пребијани рукама, ногама, кундацима од пушака, металним шипкама, воденим цријевима, те пробадани ножевима и подвргавани електро-шоковима.

Епилог страшних тортура су преломи ребара, ногу, руку, вилица, избијени зуби, те губитак вида.

Првостепено вијеће је закључило да су, у оквиру операције „Фарз“, у септембру 1995. године припадници Одреда отели заробљенике и цивиле од Петог батаљона и одвели их у логор „13. километар“, гдје су најмање 52 заробљеника убили ватреним и хладним оружјем.

Божић је у образложењу напоменуо да је Махмуљин, знатно прије него што је постао командант Трећег корпуса, добио задатак од команданта такозване Армије БиХ Расима Делића да обави разговор са представницима муџахедина о уласку у састав војске босанских муслимана, након чега је формиран Одред, чија команда је вјеровала Махмуљину.

Вијеће је утврдило да је Махмуљин боравио у зони дејстава у вријеме операције „Прољеће ‘95“, наводећи да је сама чињеница да припадници одреда „Ел муџахедин“ нису хтјели предати заробљенике војној полицији представљала забрињавајућу информацију и захтијевала да се истражи ситуација.

Божић је додао да је Махмуљин одржавао састанке са представницима Одреда, подсјетивши на изјаву свједока који је испричао како је за вријеме операције „Фарз“ обавијестио Махмуљина о отмици заробљеника, а да му је он рекао да ће се то ријешити.

Предсједавајући Судског вијећа је навео да је изостала Махмуљинова реакција, након што је предсједавајући Предсједништва РБиХ након посјете подручју рекао да има информације о нечовјечном поступању.

„Вијеће је након доказа Тужилаштва ван разумне сумње утврдило да је оптужени починио кривично дјело за које се терети, а имајући у виду да је инкриминисано дјело почињено 1995. године, казна је изречена по Кривичном закону СФРЈ“, навео је Божић.

На ову пресуду постоји могућност жалбе Апелационом вијећу Суда БиХ, 15 дана од пријема писаног отправка.

Бранилац Сакиба Махмуљина, адвокат Фахрудин Ибришимовић рекао је новинарима да одбрана није задовољна изреченом пресудом, због чега ће уложити жалбу.

„За нас је свака казна лоша. Ми смо очекивали ослобађајућу пресуду према доказима које су одбрана и Тужилаштво презентовали. Што се тиче самог поступка, Судско вијеће је било коректно и ту немамо никаквих примједби“, изјавио је Ибришимовић.

Портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић рекао је да ће Тужилаштво, када добије писани отпоравак, одлучити да ли ће уложити жалбу да пресуду.

Махмуљин се терети да као командант Трећег корпуса, у чијем је саставу дјеловао и одред „Ел муџахедин“, није ништа предузео да спријечи злочин припадника тог одреда над ратним заробљеницима и српским цивилима током војне акције на ширем подручју Завидовића и Возуће 1995. године.

Махмуљин је ухапшен 8. децембра 2015. године у Сарајеву, а 31. децембра те године Суд БиХ потврдио је оптужницу.

Према оптужници, припадници одреда „Ел муџахедин“ су од 11. до 29. септембра 1995. године убили најмање 52 ратна заробљеника.

/Срна/