ОДРЖАНА ПОСЕБНА СЈЕДНИЦА НСРС О СТАЊУ У ОБЛАСТИ БОРАЧКО-ИНВАЛИДСКЕ ЗАШТИТЕ

335
БАЊАЛУКА, 1. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Посебна сједница Народне скупштине Републике Српске у Бањалуци о политичко - економској ситуацији у БиХ.

У Бањалуци је одржана посебна сједница Народне скупштине Републике Српске о стању у области борачко-инвалидске заштите.

Усвојени су закључци владајуће већине којима се задужује Влада да са радном групом анализира приједлоге борачких организација, савеза и удружења и предложи рјешење за побољшање статуса борачких категорија.

У закључцима се наводи да је потребно да се побољшање односи искључиво на стварне борце, а не за оне који то нису и под сумњивим околностима су стекли статус.

Предлаже се да у радну групу буду уврштена сва заинтересована удружења проистекла из одбрамбено-отаџбинског рата која имају трећину регистрованих одбора у локалним заједницама.

Народна скупштина тражи од Владе Српске да спроведе активности на утврђивању броја социјално угрожених бораца старијих од 60 година, те да их материјално обезбиједи, рачунајући и социјално најугроженије борце млађе од 60 година за које је већ ажурирана социјална карта.

Од Владе Републике Српске се тражи да изврши уплату доприноса за пензијско-инвалидско осигурање за борце старије од 65 година, који тиме могу испунити услов за остваривање права на пензију.

Тражи се од Владе Републике Српске да Акционим планом запошљавања у Републици Српској за ову годину обезбиједи средства за самозапошљавање демобилисаних бораца по програму Завода за запошљавање, а под истим условима као и у петходној години.

Народна скупштина тражи од Владе и да обезбиједи средства у буџету или да кредитним средствима заврши стамбено збрињавање ратних војних инвалида и породица погинулих бораца који испуњавају услове, а у приоритету обезбиједи неповратна новчана средства за стамбено збрињавање.

Тражи се од Владе Републике Српске да свим борцима Војске Републике Српске, који су окривљени за ратне злочине пред Хашким трибуналом или другим судовима пред којима им се судило и провели су вријеме у затворима током истраге, чекајући на суђење и пресуде и који су правоснажно ослобођени одговорности за ратне злочине по свим основама, омогући уплату доприноса за пензиони стаж за вријеме проведено у истражном затвору, како би комплетирали свој радни, односно пензиони стаж.

Ове закључке предложили су клубови посланика СНСД-а, СП-а, Демоса, Уједињене Српске, Народне партије Српске.

Нису усвојени закључци које су предложили посланици опозиције, а који предвиђају доношење уредбе о борачком додатку који не смије бити мањи од пет КМ по мјесецу учешћа у зони борбених дејстава.

/РТРС/