ОД ДАНАС СТУПАЈУ НА СНАГУ НОВЕ МЈЕРЕ

466

У Републици Српској од данас ступају на снагу појачане мјере за реаговање на појаву болести изазване вирусом корона, које су усвојене на јучерашњој сједници Републичког штаба за ванредне ситуације.

У саопштењу Бироа Владе Српске за односе са јавношћу наведено је да је јучерашња сједница сазвана на захтјев медицинске струке, с циљем заштите здравља становништва и здравственог система у Републици Српској.

Према Закључку о спровођењу мјера за реаговање на појаву болести изазване новим вирусом корона (COVID-19) у Републици Српској до 29.3.2021. године забрањују се:

-сва јавна окупљања у групама већим од 30 лица,

-сва приватна окупљања у групама већим од 10 лица (свадбе, крштења, рођендани, прославе и други породични скупови сличне природе),

-рад фитнес центрима (фитнес клубови, боди – билдинг клубови и слични објекти) и културно- умјетничким друштвима,

-организација и извођење музике уживо у угоститељским објектима за смјештај, исхрану и пиће.

Према истом закључку од 22.3. до 29.3.2021. године забрањују се:

-рад угоститељским објектима за исхрану и пиће укључујући објекте који послују самостално или у оквиру других објеката у којима се обавља привредна дјелатност (бензинске пумпне станице и др.)

-обављање услужних и занатских дјелатности чије обављање захтијева непосредан контакт са корисницима (фризерски и други третмани за уљепшавање и дјелатности за његу и одржавање тијела),

-рад базенима, „wellness“ и спа центрима,

-рад скијалиштима и скијашким центрима,

-рад трговачким центрима,

-рад приређивачима игара на срећу, осим приређивачима интернет игара и лутријских игара на срећу, осим класичне томболе,

-активности унутар установа културе које подразумијевају истовремено присуство више лица у истом простору (позоришта, биоскопи, музеји, галерије).

Угоститељи који послују у угоститељском објекту за смјештај могу без временског ограничења пружати услуге смјештаја а услуге исхране и пића могу пружати у периоду од 6:00 до 22:00 часа само гостима којима пружају услуге смјештаја.

До 29.3.2021. године, у периоду од 6:00 до 21:00 часова дозвољава се вршење услуге доставе хране и пића као и шалтерска продаја хране и пића без могућности конзумирања унутар и испред угоститељског објекта.

Јавне кухиње могу обављати своју дјелатност искључиво путем шалтерског услуживања.

„У периоду од 22.03. до 29.3.2021. године обуставља се васпитно-образовни рад у просторијама основних и средњих школа и универзитета у Републици Српској уз организовање наставе на даљину коришћењем средстава електронске комуникације. Задужена су ресорна министарства да донесу инструкцију о начину одржавања наставе на даљину“, истакнуто је у саопштењу.

Субјекти који пружају услуге грађанима дужни су организовати свој рад уз примјену прописаних епидемиолошких мјера од стране ЈЗУ „Института за јавно здравство Републике Српске“ са посебном пажњом на ограничење броја лица у објекту у зависности од површине простора и уз обавезно поштовање прописаног физичког растојања, те на улазу у објекат поставити обавјештење о укупном броју лица која могу боравити у односу на његову површину.

Правни субјекти, републички органи управе, органи јединица локалне самоуправе и остали субјекти који врше јавна овлашћења, као и васпитно – образовне установе требају организовати рад од куће за раднике за послове за које је то могуће.

„Наређује се штабовима за ванредне ситуације јединица локалне самоуправе, а посебно штабовима за ванредне ситуације јединица локалне самоуправе у којима је погоршана епидемиолошка ситуација да, у складу са Законом о заштити и спасавању у ванредним ситуацијама, а због погоршане епидемиолошке ситуације на својој територији донесу рестриктивније мјере у односу на мјере утврђене овим закључком и да под хитно предузму све потребне мјере и радње на санацији епидемиолошке ситуације на територији своје локалне самоуправе те да о предузетим мјерама и радњама у року од 48 часова обавијесте Републички штаб за ванредне ситуације“, пише у саопштењу.

Непоштовање мјера забране из овог закључка санкционисаће се у складу са Законом о јавном реду и миру и Законом о заштити становништва од заразних болести.

Надзор над спровођењем овог закључка спроводи Министарство унутрашњих послова, Републичка управа за инспекцијске послове путем надлежних инспектора и инспектора у саставу јединица локалне самоуправе и Комунална полиција.

Закључком Републичког штаба није обустављен рад вртића.