ПОСЕБНА СЈЕДНИЦА ВЛАДЕ РС: ПРИХВАЋЕНО ЗАДУЖЕЊЕ ЕМИСИЈОМ ОБВЕЗНИЦА

363

Влада Републике Српске је на синоћ одржаној посебној сједници донијела Одлуку о прихватању задужења Српске емисијом обвезница на међународном финансијском тржишту.

– У складу са усвојеним Буџетом Републике Српске за 2021. и Одлуком Народне скупштине Републике Српске о дугорочном задужењу за ову годину, Република Српска је, путем Министарства финансија 20. априла успјешно искористила повољне услове на међународном финансијском тржишту и по први пут емитовала 144А/РЕГС петогодишње обвезнице деноминоване у еврима у износу од 300 милиона евра по купонској стопи од 4,75 одсто – саопштено је из Бира за односе са јавношћу Владе Српске.

У саопштењу се наводи да ће обвезнице бити излистане на Лондонској берзи као једној од најважнијих и најрегулисанијих свјетских берзи.

– У трансакцији је учествовало више од 54 фонда, банке и остала квалификована инвеститора са диверзификованом географском локацијом, од којих су највећи и најзначајнији из: Велике Британије, САД, Швајцарске, Њемачке, те само један финансијски инвеститор из Републике Српске – додаје се у саопштењу.

Из Владе наглашавају да је Република Српска овом трансакцијом наставила да активно управља јавним дугом и у вријеме кризе изазване пандемијом вируса корона.

/Независне новине/