СУТРА ОДЛУКА О РАСПИСИВАЊУ ОПШТИХ ИЗБОРА

335

Централна изборна комисија /ЦИК/ БиХ сутра би требало да донесе одлуку о расписивању и одржавању општих избора у БиХ.
Та одлука требало би да буде донесена на сједници коју је ЦИК заказао за сутра у 10.00 часова.

ЦИК би на истој сједници требало да разматра и низ других пропратних одлука које се тичу организације избора, првенствено одлуке о закључивању Централног бирачког списка закључно са 3. мајем, те приједлоге правилника о пријави политичких субјеката за учешће на општим изборима у октобру ове године.

Из ЦИК-а су навели да ће сутра у 11.00 часова бити одржана и тематска конференција за новинаре у Центру за едукацију ЦИК БиХ која је посвећена општим избора 2022. године.

Предсједник ЦИК-а Суад Арнаутовић раније је најавио да ће ЦИК, упркос бројним спекулацијама у јавности, поступати у складу с одредбама Изборног закона, те да ће избори бити расписани на вријеме.

„Једна од тих законских обавеза јесте да ЦИК најмање 150 дана прије изборног дана распише изборе“, рекао је Арнаутовић и додао да је изборни дан фиксно утврђен као прва недјеља у мјесецу октобру, тако да ће ЦИК у складу са законским овлаштењима 4. маја на сједници донијети одлуку о расписивању општих избора.

У политичком животу БиХ пуно опречних мишљења је изречено у вези са тим да ли ће бити обезбијеђен новац за одржавање избора с обзиром на то да буџет институција БиХ још није усвојен за ову годину.

ИЗ ЦИК-а су потврдили Срни да не сумњају у то да ће новац за одржавање избора бити обезбијеђен на вријеме.

/Срна/