У ЖЕНЕВИ ВЕРИФИКОВАНА СРПСКА

333

Република Српска је јасно међународно верификовна на данашњи дан 1995. године у Женеви, када је постигнут усмени договор о подјели БиХ на два ентитета – Републику Српску и Муслиманско-хрватску федерацију.

На тај начин је Република Српска, формирана 9. јануара 1992. године, прије било каквих сукоба у БиХ, и званично потврђена у највишим дипломатским круговима.

Република Српска и Муслиманско-хрватска федерација, која је формирана 1994. године у Вашингтону, удружиле су се тако у нову БиХ, путем плана који је за основу имао Кутиљеров папир из 1992. године и Овен-Столтенбергов план из 1993. године које је муслиманска страна прихватила па одбацила.

Једина битна разлика је у томе што је у Дејтону створена сложна заједница од два ентитета – Српске и заједничке федерације Муслимана /данас Бошњака/ и Хрвата, за разлику од Кутиљеровог и Венс-Овеновог плана који су предвиђали три национално већинска ентитета.

Тако је рат продужаван зарад муслиманских политичких циљева, односо циљева СДА, да би 1995. коначно била стављена тачка на тај крвави сукоб, који је могао бити спријечен у фабруару и марту 1992. или прекинут 1993. године, да је муслиманска ратна влада то жељела.

/Срна/