У САБОРНОЈ ЦРКВИ У САРАЈЕВУ ОДРЖАН ХОРСКИ ФЕСТИВАЛ „ДАНИ `СЛОГЕ`“

119

У Саборној цркви Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву протеклог викенда одржан је пети Хорски фестивал „Дани Слоге“, којем су присуствовали Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом и амбасадор Руске Федерације Игор Калабухов.

На фестивалу су наступили хорови и црквена пјевачка друштва из Лакташа, Никшића и Зрењанина, као и Српско пјевачко друштво “Слога” из Сарајева које је домаћин фестивала.

Сви хорови наступули су и у недјељу ујутру током свете архијерејске литургије у Саборној цркви коју је служио митрополит Хризостом уз саслужење свештенства.

Стефан Мојсиловић, диригент Српског пјевачког друштва „Слога“ из Сарајева, које је домаћин манифестације, рекао је да је за посјетиоце припремљен разноврстан програм мјешовитих хорова, на ком су извођене и необичне композиције, али и оне који су први пут изведене, као и класици духовне музике.

„Ријеч је о једном лијепој и богатој концерној вечери, на којој су посјетиоци имали прилику да слушају духовну музику српских, грчких и руских аутора, свих епоха и раздобља“, појаснио је Мојсиловић.

Он је нагласио да се труде да „Слога“ сваке године угости различите хорове, тако да их је за ових пет година на фестивалу учествовало више од 30.

Пети хорски фестивал одржан је под покровитељством Митрополије дабробосанске, а његово одржавање помогли су Министарство културе и информисања Србије, град Источно Сарајево и његове општине Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа, те федерално Министарство расељених особа и избјеглица.