ЕЛЕК: НЕМА ЈОШ ЗВАНИЧНОГ ОБАВЈЕШТЕЊА О ПОСКУПЉЕЊУ ГАСА

325

Директор предузећа „Сарајево-гас“ из Источног Сарајева Недељко Елек изјавио је да још нису добили обавјештење о повећању набавне цијене гаса, али да је, према незваничним информацијама којима располаже, ријеч о поскупљењу од око девет одсто.

Елек је рекао Срни да су о поскупљењу гаса дознали из медија, те да чекају сједницу Владе Федерације БиХ /ФБиХ/ на којој би одлука о поскупљењу званично требала бити донесена.

„Пошто Сарајево гас и даље купује гас од БХ-гаса и Енергоинвеста, чекамо сједницу Владе ФБиХ, након које очекујемо да нам званично саопште нову цијену. Очекујемо да ће то бити негдје око девет одсто, али још ништа са сигурношћу не могу рећи“, навео је Елек.

Он је најавио да вишегодишњи уговор о снабдијевању и транспорту гаса између предузећа „Сарајево-гас“ и сарајевског „Енергоинвеста“ истиче у децембру, послије чега ће добављач бити предузеће „РС-гас“.

„У том случају цијене за потрошаче у Источном Сарајеву биле би изједначене са остатком Републике Српске, односно биле би ниже за десетак одсто. Нови уговор нећемо потписати ако не будемо имали тројни уговор између Сарајево-гаса, Енергоинвеста и РС-гаса„, поручио је Елек.

Он подсјећа да је тренутна цијена гаса за домаћинства и топлане у Источном Сарајеву 1,35 КМ за метар кубни, а за комерцијалне купце 1,41 КМ.

Руски „Гаспром“ подиже цијену гаса за период до краја године, саопштила је компанија „Енергоинвест“ која увози гас у Федерацију БиХ, а федерални министар енергетике Нермин ДЖиндић потврдио да је ријеч о повећању од око 10 одсто.

/Срна/