СОКОЛАЦ- Мљекари траже већу откупну цијену млијека

283

Мљекари соколачког Удружења „Благо Романије“ траже већу откупну цијену млијека да би ова производња опстала, а излаз из садашње ситуације виде у изградњи мљекаре на подручју града Источно Сарајево, рекао је Срни предсједник удружења Саша Каповић.

„Ако вам кажем да наш произведени литар млијека у зависности од класе кошта 70 до 82 фенинга, а да у продавници кошта 2,5 КМ или нешто више, јасно је да неко други `купи кајмак` од нашег рада у овој производњи“, нагласио је Каповић.

Он истиче да мљекари немају рачуницу да производе млијеко ако његова цијена по литру није од 95 фенинга до једне КМ, односно да откупна цијена буде бар половина продајне, што сматра реалним.

Каповић је овај захтјев образложио енормним растом цијене сточне хране прије осам мјесеци и свих пратећих елемената битних за ову производњу, на шта, како каже, не могу да утичу свјесни ситуације и кризе у производњи хране и енергије у свијету.

Према његовим ријечима, тешку ситуацију додатно је отежала умањена производња хране за музна грла на властитим парцелама због неповољних временских услова минулог љета, што све заједно указује на то да доласком зиме мљекари улазе у кризни период на који су одавно указивали надлежнима.

Каповић каже да романијски мљекари излаз из ове ситуације виде у изградњи своје мљекаре у којој би имали учешће 51 одсто и на тај начин би одлучивали о откупној цијени млијека, сачували број музних грла и обезбиједили млијеко за Сарајевско-романијску регију и шире.

Према његовим ријечима, нова мљекара би требала ду буде основана на Сокоцу с обзиром на то да су овдашњи мљекари већ десетак година рекордери у производњи у Сарајевко-романијској регији.

Каповић је нагласио да је Удружење „Благо Романије“ сада у таквој ситуацији да договара откупне цијене млијека сваког мјесеца унапријед, у зависности од скока цијена хране.

Он каже да су са сарајевском мљекаром „Милкос“, након што је направљен пресјек на 15 дана, за другу половину септембра договорили повећање откупне цијене за шест фенинга по литру јер је њихова цијена била нешто нижа од мљекаре „Пађени“.

Са билећком мљекаром „Пађени“ за октобар је договорено повећање по четири фенинга за веће произвођаче, а за мање по пет фенига по литру преузетог млијека.

Каповић је најавио да ће представници Удружења и на крају октобра договарати откупну цијену са мљекарама за наредни мјесец.

Удружење произвођача млијека и млијечних прерађевина „Благо Романије“ формирано је у фебруару и до сада је успјело да добије мјесечне подстицаје из буџета општине Соколац од 10 фенинга по литру млијека испорученог мљекарама, те 50.000 КМ од града Источно Сарајево за трошкове обезбјеђивања млијечних картона за музна грла.

/Срна/