МАХМУЉИН ОСУЂЕН НА ОСАМ ГОДИНА ЗАТВОРА

343

Сакиб Махмуљин, некадашњи командант Трећег корпуса тзв. Армије БиХ, другостепеном пресудом Суда БиХ осуђен је на осам година затвора, јер је суд закључио да није спријечио убиства и нечовјечна поступања припадника Одреда „Ел-Муџахид“ на подручју Возуће и Завидовића.

Одлуком Апелационог вијећа Суда Босне и Херцеговине у новембру 2021. године поништена је првостепена пресуда Сакибу Махмуљину, па је коначна одлука прослијеђена на одлучивање другостепеном вијећу.

У другостепеном поступку, Тужилаштво је тражило већу казну, док је одбрана затражила ослобађање или ново суђење.

Тужилаштво се жалило на висину изречене казне за убиства заробљених припадника Војске Републике Српске и нечовјечно поступање према заробљеницима, цивилима и рањеницима.

Суд БиХ је донио другостепену пресуду шест година од почетка судског процеса и више од 25 година послије злочина почињених над цивилима српске националности и заробљеним припадницима Војске РС-а на подручју Завидовића и Возуће.

Суђење Махмуљину, оптуженом да није спријечио убиства и нечовјечна поступања припадника Одреда „Ел-Муџахид“ на подручју Возуће и Завидовића, почело је у марту 2016. године. Према оптужници, припадници Одреда су у периоду од јула до септембра 1995. убили најмање 55 заробљених припадника Војске Републике Српске.

Оптужница је Сакиба Махмуљина теретила да је починио кривично дјело ратни злочин против ратних заробљеника, ратни злочин против рањеника и болесника и ратни злочин против цивилног становништва.