ПОТВРЂЕН ВЕТО СРПСКОГ ЧЛАНА ПРЕДСЈЕДНИШТВА ЖЕЉКЕ ЦВИЈАНОВИЋ

329
БАЊАЛУКА, 27. ЈУНА /СРНА/ - Осмој посебној сједници Народне скупштине Републике Српске, на чијем усвојеном дневном реду је разматрање Приједлога закона о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ, по хитном поступку присуствују, предсједник Републике Српске Милорад Додик и предсједавајућа и српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић.

Посланици у Народној скупштини Републике Српске потврдили су двотрећинском већином вето, односно Изјаву српског члана и предсједавајуће Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић на два закључка који нису добили њену сагласност на прошлој сједници Предсједништва о Споразуму о слободи кретања са личним картама на Балкану и Акционом плану за испуњавање 14 приоритета из Мишљења Европске комисије.

За потврђивање Изјаве српског члана Предсједништва гласала су 64 посланика, колико их је и било присутно у сали Народне скупштине.

Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић у завршној ријечи захвалила је посланицима за подршку свом захтјеву о потврђивању изјаве на два закључка изгласана у Предсједништву БиХ, која нису добила њену подршку.

„Овим ћемо послати поруку да се не можемо играти са институцијама Српске, да морамо бити будни. Наравно, свакоме пружамо руку, са свима хоћемо да сарађујемо, али морамо и за себе да тражимо она права која нам је дао Устав“, рекла је Цвијановићева.

Усвојени су и обједињени закључци клубова посланика СНСД-а, СДС-а, ПДП-а, СП-а, ДЕМОС-а, Уједињене Српске, НПС-а те посланичких група СПС-а и ДНС-а.

Одлуке ступају на снагу наредног дана од објављивања у Службеном гласнику Републике Српске.

Цвијановићева је веома штетним по виталне интересе Републике Српске навела Закључак за хитно усвајање Споразума о слободи кретања са личним картама на Балкану, Споразума о признавању стручних квалификација доктора медицине, доктора денталне медицине и архитеката у контексту Централноевропског споразума о слободној трговини и Споразума о признавању квалификација високог образовања на Балкану који је усвојен без консензуса на сједници Предсједништва БиХ 21. јуна.

Цвијановићева је навела да је споран био искључиво Споразум о слободи кретања са личним картама на Балкану због ситуације на Косову и Метохији и репресије над српским народом, али да су друга два члана Предсједништва објединили расправу о сва три споразума, што је сматрала замком.

Посланици су подржали и Изјаву, односно вето српског члана Предсједништва на Закључак за усвајање Акционог плана за испуњавање 14 кључних приоритета из Мишљења Европске комисије о захтјеву БиХ за чланство у ЕУ који је усвојен без консензуса на истој сједници.

Цвијановићева је појаснила да је спорно било што није уважавао систем координације који омогућава видљивост свих нивоа власти када је ријеч о интеграцијама у ЕУ.

Гласањем посланика завршена је девета посебна сједница Народне скупштине Републике Српске.

/Срна/