ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ СЛУЖИО ПАРАСТОС КОСОВСКИМ ЈУНАЦИМА У МАНАСИТРУ ГРАЧАНИЦА

269

Његова светост патријарх српски Порфирије данас је, поводом Видовдана, у порти Манастира Грачаница служио парастос Косовским јунацима и свим мученицима од Косовског боја до данас.

Патријарху Порфирију саслуживали су митрополит црногорско-приморски Јоаникије, епископ рашко-призренски Теодосије и друге владике Српске православне цркве.

Након службе патријарх Порфирије пожелио је благословен Видовдан свим људима који живе на Косову и Метохији и пожелио им да живе у миру.

Владика Теодосије захвалио је свим архијерејима и свим вјерницима који су дошли у Свету Грачаницу да се помоле за све Косовске јунаке који су дали своје животе на Косову пољу.

„Сав наш живот је у знаку распећа у знаку Исуса Христа. Данашњи дан је наш Васкрс јер верујемо у вечни живот у Господа да ће нас подржати и да ћемо и ми Господу принети наше дарове“, нагласио је владика Теодосије.

У наставку прославе Видовдана патријарх Порфирије је заједно са владиком Теодосијем уручио медаље „Мајка Девет Југовића“ Српкињама са троје и више дјеце.

Медаљама су награђене 33 мајке са 131 дјететом са подручја Рашко-призренске епархије.

„Призивамо благослов Божји на родитеље, да брину о својој деци, да им дају истинске принципе, а то је Јеванђеље. Нека сте сви благословени, сва деца која живе на Косову и Метохији и сва деца овог света“, поручио је патријарх Порфирије.

/Срна/