ПРОТЕСТ СРБА ИЗ ПОДРИЊА: ИНСТИТУЦИЈЕ ЋУТЕ, А ПОРОДИЦЕ ЖРТАВА ЧЕКАЈУ ПРАВДУ

364

Иванка Ранкић из Подриња испричала је да су њеног сина Ненада припадници тзв. Армије БиХ живог завезали за дрво и запалили, њеном брату разлупали главу, а говорила је и о другим звјерствима над Србима из Подриња, за која нико није одговарао и због чега протестује пред Судом БиХ у Сарајеву.

Ранкићева је навела да су њеном брату Милораду Цвјетиновићу на прагу разлупали главу, да је осамнаестогодишњи Славко Аврамовић звјерски убијен и да је све то видјела када су их довезли у болницу.

– Само сам препознала братове руке. Одсијецали су главе и шутали их – рекла је Ранкићева током протеста породица несталих и погинулих Срба, жена жртава рата и логораша из средњег Подриња.

Према њеним ријечима, то је био геноцид и та истина мора да изађе на видјело.

– Погледајте шта су радили. Није геноцид убити из пушке. Да ли су Срби игдје пекли људе као што је случај са мојим сином Ненадом – истакла је Ранкићева, показујући фотографију измасакриране жртве са опекотинама.

Она је рекла да су Бошњаци из Сребренице 1991. године ратовали у Вуковару и да је “одатле довезен пун камион погинулих”, као и да зна шта су радили.

– Сребреничани су још 1991. године ратовали у Вуковару. Пун камион испод моје куће превезли су преко моста и питали се гдје да сахране те људе. НЈих су довезли у Поточаре и рекли да су их Срби побили. И мој комшија је био тамо у Вуковару. Као болестан, а жена његова нам каже да не болује него да је ишао да убија Србе у Вуковару – навела је Ранкићева.

Она је напоменула да нико никада није оптужен за било који од злочина над члановима њене породице, а истовремено команданта такозване Армије БиХ у Сребреници Насера Орића проглашавају херојем.

– Дјецу су налазили у рернама. Уздам се у Бога да им врати – додала је Ранкићева.

Она је указала да су и њу, која је у тадашњој команди била курир, тадашње муслиманске власти прогласиле за ратног злочинца. “Радила сам у команди када је рекао Алија Изетбеговић да ће дати Сребреницу. Има Бога – све гледа када неко лаже. Не тражим освету, осим да им врати Бог”, поручила је Ранкићева.

Симболично “пет до 12” данас је пред зградом Суда БиХ одржан протест породица несталих и погинулих Срба, жена жртава рата и логораша из средњег Подриња који су на тај начин изразили незадовољство радом правосуђа на процесуирању злочина над српским жртвама.

Само на подручју Сребренице, Зворника, Скелана, Милића, Братунца, Власенице и Осмака страдала су 2.652 лица српске националности, док је на ширем подручју Средњег Подриња и Бирча укупно страдало око 3.500 Срба, а 5.400 породица остало без покретне и непокретне имовине.

/Срна/