РАЈЧЕВИЋ: ИКТ СЕКТОР КАО РАЗВОЈНА ШАНСА ИМА ПОДРШКУ ИНСТИТУЦИЈА

360

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Срђан Рајчевић истакао је да је будућност за сектор информационо-комуникационих технологија /ИКТ/ у Републици Српској свијетла, да има развојну шансу и пуну подршку републичких институција.

Рајчевић је указао на податке Иновационог центра Бањалука, који је провео анализу у протеклих неколико година, да Република Српска сваке године има драматичан пораст у области информационо-комуникационих технологија.

Он је на конференцији за подршку креативној индустрији на Јахорини истакао да је ИКТ широк сектор који укључује и креативну индустрију, односно развој софтвера, али и прозводњу хардвера.

Према његовим ријечима, креативна индустрија спаја многе сегменте осталих грана као што су дигиталне технологије, а све је то повезано са артистичком цртом која је потребна за неке производе, данас цијењене на глобалном тржишту попут индустрије видео-игара, продукција филмова и свега што је везано за четврту индустријску револуцију.

„У Републици Српској имамо шансу да покренемо све те активности и дамо шансу како би добили нови развојни правац“, рекао је Рајчевић.

Рајчевић је изразио задвољство што је учесник конференције, прве ове врсте, која током панела „ИТ сектор у служби културе“ омогућава промоцију и културе у Републици Српској и дигитализацију културне баштине.

Он је додао да из ресорног министарства дају подршку оваквим скуповима јер се управо ту може говорити о новим привредним и индустријским гранама, међу којима је развој креативне индустрије као релативно нове гране и шансе за развој Републике Српске.

Лара Симовић, директор Асоцијације за развој и сарадњу која је организатор дводневне конфренције, истакла је да је јуче разговарано о неопходности оснивања савјета за креативне индустрије, тијела које ће институционално бити позиционирано у Кабинету предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић.

Она је додала да ће урадити истраживање, односно мапирање читаве области креативних индустрија да би сагледали могућности, али и пропусте како би се детектовално шта би био први наредни корак који би новоформирани савјет могао да предузме.

„Покренули смо много тема које су изазвале реакцију учесника због чега планирамо да сачинимо документ који ће бити доступан свима са жељом да то прослиједимо доносиоцима одлука да нешто учине за све те људе“, рекла је Симовићева, задовољна одзивом учесника и представника институција, као и појединаца и фирми који се баве креативном индустријом.

Током конференције било је ријечи о многим регулаторним и административним стварима које су отежавајуће за људе које се баве креативним индустријама, а говорило се и о недостацима у финансирању, али и у информацијама.

„Једно су финансије и буџети, али је потпуно нешто друго да неко не добије потпуну информацију у право вријеме. То је оно што мислим да ће бити најбољи производ ове конференције јер ће сви они који се с нама буду бавили овом темом на вријеме знати када постоје прилике за њих како би приказали своја достигнућа“, објаснила је Симовићева.

Дводневна конференција за подршку креативној индустрији одржана је у хотелу „Рајска долина“ на Јахорини под покровитељством предсједника Републике Српске у организацији Асоцијације за развој и сарадњу.

/Срна/