УВАЖЕНИ ПРИЈЕДЛОЗИ С ЈАВНИХ РАСПРАВА, УВРЕДА НЕЋЕ БИТИ КРИВИЧНО ДЈЕЛО

252

Министар правде Републике Српске Милош Букејловић изјавио је Срни да је у Приједлогу измјена и допуна Кривичног законика, који ће се наћи на наредној сједници Народне скупштине, избрисано кривично дјело увреда у односу на Нацрт, а смањене су и казне за клевету.

Букејловић је појаснио да увреда остаје у домену прекршајног права, односно у формулацији која се већ налази у постојећем законском рјешењу.

„Рађене су и корекције новчаних казни код кривичног дјела клевета и изношење личних и породичних прилика. Казне су кориговане да би се уклопиле у законодавни систем, али и због сугестија које су биле најчешће на јавним расправама“, навео је Букејловић.

Он је рекао да ће, након изнесених приједлога на јавним расправама, и посланици имати прилику да сугеришу и амандмански дјелују на предложене измјене.

Када је ријеч о новчаним казнама, Букејловић је истакао да су знатно смањене у односу на Нацрт. „За клевету је предвиђена казна од 1.000 до максималних 6.000 КМ за најтежи облик, у случају да су наступиле тешке посљедице по оштећеног“, прецизирао је Букејловић.

Министар је поновио да представници новинарске заједнице и грађани не треба да очекују било какву врсту прогона, како се то представља у појединим медијима, јер то није сврха закона.

„Морамо бити свјесни да сваки закон, нарочито Кривични законик, прије свега има сврху превентивног дјеловања и утицаја на потенцијалне учиниоце кривичних дјела да не приступе томе, те за лица која су већ учинила кривично дјело да га не понове“, указао је Букејловић.

Он је истакао да неће доћи до гушења јавне ријечи у Републици Српској, што је појашњено и прије усвајања закона у форми нацрта, те напоменуо да је најбитније да се сва од ових кривичних дјела воде по приједлогу оштећеног.

„Неће бити случајева гдје ће тужиоци по службеној дужности покретати поступак за учиниоце ових кривичних дјела“, напоменуо је Букејловић.

Ресорни министар каже да је јавност од тренутка објављивања Нацрта закона била активно укључена, како путем медија, тако и кроз јавне расправе које су одржане у четири града Републике Српске и на којима су сви заинтересовани могли да искажу мишљење, сугестије, приједлоге и критике.

Он је подсјетио да су предсједници судова, тужиоци, адвокати, представници медија, научне и стручне институције и друга правна и физичка лица били позвани на јавну расправу и сви су имали прилику да изнесу мишљења, коментаре и сугестије, наводећи да наведено законско рјешење о којем се расправљало постоји у земљама ЕУ.

„Кривично законодавство земаља у окружењу, чак и кривично законодавство земаља које су у ЕУ, прописује кривична дјела против части и угледа. Та кривична дјела налазе се у кривичном законодавству Србије, Хрватске, Словеније, Црне Горе и Македоније“, рекао је Букејловић.

/Срна/