УЛОЖЕНА ЖАЛБА ЗА ЈОШАНИЦУ КОЈА ПОБИЈА НАВОДЕ ИЗ ОДЛУКЕ СУДА БИХ

184

Тужилаштво БиХ уложило је жалбу на одлуку Суда БиХ који је одбио оптужницу против 13 припадника такозване Армије БиХ за ратне злочине над Србима у Јошаници код Фоче, потврдио је Срни портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић.

– Жалба је опширна и побија наводе из одлуке суда – истакао је Грубешић.

Суд БиХ одбио је оптужницу против некадашњих команданата и припадника такозване Армије БиХ за ратни злочин над 56 српских цивила у Јошаници код Фоче 1992. године.

У Јошаници је убијено 56 цивила српске националности, рањено око 10 жртава, а куће, имовина, пољопривредни и помоћни објекти запаљени су и уништени.

– Оружани напад који су водили и у којем су учествовали оптужени извршен је на небрањено село насељено цивилним становништвом, а међу жртвама било је старијих особа, жена и дјеце, најстарија жртва био је старац од 88 година, а најмлађа жртва била је дјевојчица од двије године – саопштено је раније из Тужилаштва БиХ.

Неке од жртава су мучене и убијене на изузетно свиреп начин.

За те злочине оптужени су Ферид Буљубашић /70/, Ахмет Сејдић Ахмет /63/, Рашид Собо /58/, Шефко Глушац /62/, Закир Јамак /54/, Бахрудин Мухић звани Бане /59/, Адем Фехрић /61/, Мустафа Пољо звани Муса /58/, Енвер Кустура звани Пена /56/, Мухамед Лиска /50/, Сакиб Чакар /66/, Изет Сејдић /67/ и Мунир Нало /53/.

/Срна/