БЕЗ ПОСЛА ОСТАЈЕ ВИШЕ ОД 600 РАДНИКА ЕЛЕКТРОДИСТРИБУТИВНИХ ПРЕДУЗЕЋА У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ

773

Пет електродистрибутивних предузећа у Републици Српској данас је почело да смањује број радника. То је мјера коју су раније најавили генерални директор Електропривреде РС-а Лука Петровић и в. д. директора Електрокрајине Драган Чавић.

Из Електропривреде Републике Српске истакли су да се од данас радници пет електродистрибутивних предузећа могу пријавити за добровољни прекид радног односа уз стимулативне отпремнине у процесу оптимизације броја запослених. Отпремнине се крећу од 22.000 КМ до 50.800 КМ, а без посла ће остати најмање 600 радника.

„Вишак је око 600 радника и говоримо о добровољном одласку у првој фази. Након завршетка прве фазе слиједи друга, а разлика је да ће отпремнине бити ниже. Вриједи истаћи да постоје одређена увећања на инвалидитет и борачке категорије од 5 до 15 посто“, рекли су из Електропривреде РС-а.

Добровољни раскид или технолошки вишак

Истакли су да је Правилник јединствен за свих пет предузећа – Електро-Херцеговину, Електродистрибуцију Пале, Електро Добој, Електрокрајину и Електро-Бијељину.

Добровољни одласци радника су почели на подручју цијеле Републике Српске.

В. д. директора Електрокрајине Драган Чавић рекао је да је у првој фази предвиђено смањење броја запослених за чак 290 радника.

„У складу са споразумом синдиката радника и управе Електрокрајине утврђен је правилник о стимулативним отпремнинама за вишак радника. По првом позиву за добровољни раскид радног односа уз стимулативну отпремнину која у просјеку износи око 40.000 КМ по раднику предвиђено је смањење броја запослених за око 290 радника, односно 15% од укупног броја запослених“, рекао је Чавић.

Управе електродистрибутивних предузећа у Републици Српској прошлог мјесеца су уз платне листе радницима доставиле и писмо у којем им је поручено да је боље да добровољно напусте предузеће и узму отпремнину, него да касније буду технолошки вишак.

„Према новом Закону о електричној енергији Електрокрајина се од 2021. године неће више бавити снабдијевањем електричном енергијом, што ће утицати на пад прихода предузећа“, истиче се у писму које је прошлог мјесеца објавио CAPITAL.

В. д. директора Електрокрајине Драган Чавић је рекао да ће онај ко не искористи прилику и не узме отпремнину, касније бити технолошки вишак и добиће само шест просјечних плата.

Да се иде у реструктурирање електродистрибутивних предузећа Електропривреде Републике Српске говорио је и генерални директор Лука Петровић који се позвао на Реформску агенду БиХ и одлуке Владе РС-а из 2017. године. Директор Електропривреде РС-а је рекао да је одабран консултант, Амбасада Велике Британије донирала је комплетна средства за провођење процедуре и плаћање консултаната, а у све су укључени сви важни људи из ових предузећа.

27 милиона КМ за отпремнине

Он је навео да је закључено да у дистрибутивним предузећима има вишка радника, што је једна од најтежих мјера.

„Дистрибуције ће убудуће бити функционално организоване и то ће бити искључиво техничко предузеће“, истакао је Петровић.

Дистрибуције ће убудуће живјети само од своје мрежарине, јер ће бити искључиво функцијско и државно предузеће, а надокнаду за мрежарину ће регулисати Регулаторна агенција за енергетику.

Електропривреда Републике Српске је заједно с дистрибутивним предузећима осигурала око 27 милиона КМ који ће бити исплаћени у два дијела – први одмах након потписивања споразумног раскида уговора, а други у року до 60 дана од потписивања тог споразума. Петровић је навео да ће наредних дана на огласним таблама у дистрибутивним предузећима бити објављене и нове систематизације радних мјеста.

 

/Klix.ba/